Skip to main content
ArtikelenBOA'sToezicht

Helpen bodycams tegen agressie?

Door 26 april 2024mei 14th, 2024Geen reacties

Nu supermarken ook al starten met het uitrusten van medewerkers met bodycams wordt er weer een bredere discussie aangezwengeld over het effect van deze maatregel. Supermarkt Dirk kondigt aan haar winkel personeel ook met een bodycam uit te gaan rusten.

Het doel van Dirk is de-escaleren. Ervaringen in de sector (en daarbuiten) wijzen uit dat de bodycams met scherm, waardoor iemand op beeld geconfronteerd wordt met het eigen gedrag, de-escalerend werken. En na een succesvolle pilot in 2023 werkt de discountformule nu met dit type bodycam. Dirk start in veertig winkels met het gebruik van de bodycams.

Winkelmedewerkers krijgen vaker te maken met agressie en geweld

“De bodycams zijn voor ons een aanvulling op de werkvloer om dreigende situaties snel te de-escaleren,” zegt directeur Marcel Huizing. “Want elk incident is er één te veel voor onze collega’s en klanten.” De keten start in veertig winkels met de bodycams, na een naar eigen zeggen succesvolle proef in 2023. Het is de eerste winkelketen die bodycams introduceert. Alleen teamleiders en afdelings- en supermarktmanagers krijgen er één.

Bodycam altijd verantwoord inzetten

De toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het zorgelijk dat er “blijkbaar zo veel en zulke ernstige incidenten zijn bij Dirk van den Broek dat het bedrijf het nodig vindt om bodycams te gebruiken”. De privacywaakhond benadrukt dat het gebruik hiervan aan strenge voorwaarden gebonden is. “We zien bodycams normaal gesproken alleen bij politie en boa’s. Cameratoezicht is zeer invasief. Daar moeten bedrijven dan ook zeer terughoudend mee zijn.” Lees hier het artikel van de NOS, of de toelichting van supermarkt Dirk zelf. Liever een video, dat kan. Die bekijk je hier.

Toezicht op leefbaarheid en veiligheid

Als expert op het gebied van veiligheid en leefbaarheid kan MB-ALL een cruciale rol spelen in het waarborgen van veiligheid. We bieden ondersteuning aan lokale autoriteiten en samenwerkingspartners bij het uitvoeren van controles en preventieve maatregelen ter bevordering van de veiligheid en leefbaarheid. Samen streven we naar een veiligere en leefbare omgeving. Neem contact met op over hoe MB-ALL kan bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid.