Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesBOA'sToezicht

Het maakt weinig uit hoe je handhaaft, de burger vertrouwt je

Door 10 maart 2024maart 21st, 2024Geen reacties

Een ‘softe’ toezichthouder die alleen maar waarschuwt dat werkt toch niet? Die verliest toch het vertrouwen van de burger? Is dat zo; Dat onderzochten Judith van Erp, Marija Aleksovska Stephan Grimmelikhuijsen (Universiteit Utrecht) met tegelijkertijd in vijf andere landen dezelfde opzet.

Ontdekking: Handhavingsstijl maakt niet uit voor burgers

Nooit eerder werd op zo’n grote schaal het vertrouwen van burgers in toezichthouders getoetst. Dit onderzoek is namelijk onderdeel van TiGRE (Trust in Governance and Regulation in Europe). Een Europees onderzoeksproject naar vertrouwen van burgers in toezichthouders. Dit project/onderzoek loopt in negen landen: België, Denemarken, Duitsland, Israël, Nederland, Noorwegen, Polen, Spanje en Zwitserland. Het deelproject van Grimmelikhuijsen, Aleksovska en Van Erp keek specifiek naar de invloed die een strenge handhavingsstijl op burgers heeft.

Toezicht onderzoeken

“Door de grote schaal van dit project konden wij een representatieve groep van ruim 6000 burgers in zes verschillende landen enquêteren”, vertelt projectleider Grimmelikhuijsen. In hun onderzoek focusten zij op drie toezichtsdomeinen: voedselveiligheid, privacy en financiën. De enige voorkennis die ze de deelnemers gaven, waren twee zinnen over wat de toezichthouders van deze domeinen doen.

Streng of mild toezicht

“Deelnemers kregen over elk domein drie verschillende teksten te lezen. Bij de ene groep gingen deze teksten alleen maar over toezichthouders die streng handhaafden. Bij de andere groep juist alleen maar over milder optreden. Denk bijvoorbeeld aan een bank die voor witwaspraktijken in de ene tekst een boete krijgt en in de andere tekst alleen op de vingers getikt wordt. Over die teksten stelden we vragen om het vertrouwen in relatie tot de handhavingsstijl te bepalen.” “De belangrijkste uitkomst van ons onderzoek was dat handhavingsstijl weinig invloed heeft op het vertrouwen van burgers. En dat verraste ons”, vertelt Grimmelikhuijsen. “We hadden verwacht: hoe strenger een toezichthouder, hoe groter het vertrouwen. Dit baseerden we op het inzicht uit de criminologie dat mensen die zich verder niet in het strafsysteem hebben verdiept, voornamelijk pleiten voor steeds hogere strafmaten.” lees op Toezine meer over deze interessante uitkomsten.

MB-ALL toezicht en handhaving

MB-ALL is dé partner voor de overheid bij het ontwikkelen en in stand houden van een veilige leefomgeving. Wij zijn expert op het gebied van toezicht en handhaving. Advies, beleid, opleidingen en trainingen, ondersteuning op uitvoerend niveau; we hebben de juiste kennis én de juiste mensen in huis om u volledig te ontzorgen.