Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Hoe Utrecht in 2021 rellen in de kiem smoort

Door 29 november 2021Geen reacties

Utrechtse boegbeelden, buurtwerkers, wijkagenten en imams hebben de afgelopen tijd alles op alles gezet om te voorkomen dat jongeren gaan rellen vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Tot nu lijkt het te werken. Waar in andere steden sprake was van geweldsexplosies, bleef het in Utrecht rustig.

De stad heeft volgens Benjah geleerd van de zomerrellen in 2020. “Jongeren gingen toen vanuit het niets los. Zoiets begint vaak met oproepen in WhatsApp- en Telegramgroepen. Je ziet nu dat er in de preventieve fase al veel wordt gedaan door jongerenwerkers, buurtvaders- en moeders en wijkagenten. Alle credits naar hen, zij zijn de helden. Ze gaan op een goede manier in gesprek met de jeugd om te kijken wat er speelt.”

Filmpjes van boegbeelden

Daarnaast zijn er steeds meer online tegenoproepen, filmpjes waarin boegbeelden jongeren ontmoedigen om te gaan rellen. “Zij doen dat op een verbindende manier. Met een zachte, vaderlijke toon. Natuurlijk moet je jongeren soms ook hard en duidelijk aanspreken, maar wel op een manier waarin ze zich herkennen”.

Lees het hele artikel.

Meer weten over crisisaanpak, de-escalatie en oplossend vermogen, bekijk dan onze oplossingen voor uw vraagstukken:

Bekijk wat wij kunnen betekenen