Skip to main content
ArtikelenBOA's

Illegale activiteiten op legale plekken in Breda aangepakt door ondermijningsboa’s

Door 16 februari 2022maart 8th, 2022Geen reacties

Recht onder onze ogen vinden ze plaats: illegale activiteiten op legale plekken. Dit wordt in Breda sinds juni vorig jaar extra hard aangepakt door 4 ondermijningsboa’s. Door grondige voorbereiding, zeer goede kennis van het bestuurlijk recht en slimme samenwerking met ketenpartners zitten zij criminelen op de hielen. Dit is ook in andere gemeenten niet onopgemerkt gebleven. Hoe pakken ze het in Breda precies aan?

Onderwereld

Criminelen die voor illegale activiteiten gebruikmaken van legale bedrijven en diensten. Hierdoor raken boven- en onderwereld vermengd. Het effect is dat normen vervagen en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid afneemt.

De gemeente Breda was klaar om zélf meer proactief ondermijning aan te pakken. “Wij gingen altijd met partners mee. Meestal met de politie, maar ook met toezichthouders als de NVWA, Douane of Belastingdienst”, vertelt Robert Segers. Hij is als teammanager handhaving en wijkveiligheid vanuit de gemeente betrokken bij de ondermijningsboa’s.

“We vonden dat die aanpak van ondermijnende activiteiten gerichter kon en besloten zelf de lead te nemen.” Kas Donkers denkt als stadsmarinier ondermijning vanuit de gemeente mee over de strategie van de ondermijningsboa’s. “Robert en ik hebben 2 werelden bij elkaar gebracht: hij leverde de mensen, ik de financiën. Zo konden we samen heel snel in actie komen.” Wat de ondermijningsboa’s écht bijzonder maakt, is dat ze op projectbasis het voortouw nemen in de jacht op ondermijning.

De 4 toegewijde ondermijningsboa’s van Breda zijn sinds juni 2021 actief. Zij gaan af op signalen die ze krijgen van collega boa’s, de politie of andere ketenpartners. Daarin schuilt al een klein voordeel: ze weten door hun specialisatie goed wat ze moeten doen en waar ze op moeten letten als ze een melding onderzoeken. Maar wat hen echt bijzonder maakt, is dat ze zij het voortouw nemen in de jacht op ondermijning. Politie en andere inspecties gaan met hén mee en niet meer andersom.

Lees meer over de ondermijningsboa’s met bestuurlijke macht op toezine.nl