Skip to main content
Artikelenvergunningverlening

In het groen bouwen tegen woningtekort

Door 19 oktober 2023november 1st, 2023Geen reacties

Terwijl partijen in de Tweede Kamer zich zorgen maken over het grote woningtekort, zijn alle ogen deze week gericht op minister Hugo de Jonge. Vandaag en donderdag debatteert de Tweede Kamer namelijk over een belangrijk dossier: de begroting van Volkshuisvesting voor volgend jaar. De opdracht voor de minister: heel veel huizen bouwen.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) adviseerde vorige week in een rapport om op ‘kleine, groene woonlocaties’ te bouwen. Het idee: met één straat erbij aan de groene randen van steden en dorpen, kunnen alleen in Noord-Holland al 45.000 woningen worden gerealiseerd. Een welkome aanbeveling voor gemeenten met hoge woningnood.

Landsmeer de langste wachtlijst voor sociale huur woningtekort

Bijvoorbeeld in Landsmeer, dat de twijfelachtige eer heeft de langste wachtlijst voor sociale huurwoningen in Nederland te hebben, zo’n 22 jaar. Niels Bonenkamp, VVD-wethouder Wonen in Landsmeer, ziet liever gisteren dan morgen de eerste steen worden gelegd.

Dorpsrand natuurgebieden logische plek voor uitbreiding woongebied

De regels voor natuurbescherming aan de dorpsrand zitten wethouder Bonenkamp in de weg. Hij zou graag willen bouwen op een blok weilanden aan het begin van het dorp bij de afrit van de A10. Het probleem: ook deze weilanden zijn Bijzonder Provinciaal Landschap. Bonenkamp: “Hier mocht de laatste jaren niks van de provincie, maar we hebben de ruimte nodig en dan vind ik dit een logische plek.”

Lees meer over de afwegingen voor of tegen het bouwen in het groen in het artikel op nos.nl.