Skip to main content
ArtikelenBOA'sHandhavingsactieOndermijningToezicht

Intensieve controleacties tegen ondermijning in Harderwijk, Ermelo en Putten

Door 20 juni 2024juli 2nd, 2024Geen reacties

Tijdens de week van de ondermijning zijn in de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten controles uitgevoerd. De drie burgemeesters zijn tevreden over de lokale opbrengsten. Het hele jaar wordt men geattendeerd op signalen van ondermijning, alleen werd er tijdens deze week extra aandacht aan gegeven.

Preventie door: “Informatieve” controle

Bij de jachthaven op Strand Horst in Ermelo vond een informatieve controle plaats. Er is veel sociale controle in de haven en er zijn geen verdachte activiteiten waargenomen. Niet iedereen was bekend met hoe ondermijning te herkennen, dus de verstrekte informatie werd zeer gewaardeerd volgens de Harderwijker Courant. Burgemeester Hans van Daalen: “De reacties waren erg positief.”

Focus tijdens uitgebreide controle

In samenwerking met diverse partners, waaronder de arbeidsinspectie, heeft de gemeente Harderwijk een uitgebreide controle uitgevoerd bij een bedrijf op Lorentz. De focus lag op de bedrijfsvoering, arbeids- en leefomstandigheden van personeel en arbeidsmigranten, en mogelijke illegale praktijken. Er zijn diverse zaken geconstateerd die niet in orde waren, waar direct actie op is ondernomen. Sommige constateringen vereisen nader onderzoek, waar de gemeente de komende tijd samen met partners aan zal werken. Burgemeester Hans van Daalen benadrukt: “Voor ondermijning is in de gemeente Harderwijk geen plaats.”

Controles onthullen diverse overtredingen in het licht

Op het bedrijventerrein Keizerswoert in Putten vonden controles plaats in samenwerking met de omgevingsdienst, de boa’s van de gemeente en de politie. Van de 127 bedrijven zijn er 109 gecontroleerd. Burgemeester Henk Lambooij merkt op: “De controles hebben diverse overtredingen aan het licht gebracht, met name op het gebied van milieudelicten die door de Omgevingsdienst worden aangepakt. Door ondernemers goed te informeren over ondermijning en de mogelijke schade, hopen we de alertheid en bereidheid om zaken te melden te vergroten. Dit geldt niet alleen voor ondernemers, maar zeker ook voor onze inwoners. Ik waardeer de positieve medewerking van de ondernemers van Keizerswoert tijdens de controles.”

Effectieve aanpak van ondermijning

MB-ALL kan uw gemeente ondersteunen bij de aanpak van ondermijning, zelfs buiten de Randstad. Wij bieden expertise en praktische ondersteuning bij het regisseren en uitvoeren van integrale controles. Onze dienstverlening omvat advies op beleidsniveau, juridische ondersteuning en operationele inzet van toezicht en handhaving. Van het vormgeven van uw strategie tot het leveren van daadkrachtige uitvoering, MB-ALL staat klaar om uw gemeente te helpen bij het effectief aanpakken van ondermijning.