Skip to main content
Artikelen

Inzet mystery-shoppers bij handhaving alcoholleeftijd

Door 4 februari 2016april 22nd, 2021Geen reacties
Alcohol en Identificatie

De naleving van de leeftijdsgrens van de Drank- en Horecawet is een zorgenkind van veel gemeenten. Jongeren onder de 18 jaar kunnen in supermarkten, bij de horeca of in sportkantines nog steeds gemakkelijk aan drank komen. De meest recente landelijke cijfers daarover geven aan dat zo’n 70% van de aankooppogingen, uitgevoerd door mystery-shoppers onder de 18 jaar, slaagt. Een ander probleem is dat het gemeentelijke toezicht op de naleving van de alcoholleeftijdsgrens dikwijls tijdrovend en weinig efficiënt is. Boetes worden spaarzaam uitgedeeld. De gemeentelijke Drank-en Horecawet Inspecteurs staan soms lange tijd te observeren voordat ze een overtreding kunnen constateren. En dat terwijl, zoals gezegd, bekend is dat alcoholverstrekkers zeer regelmatig in de fout gaan.

Om de handhaving van de 18-jaar grens doeltreffender te maken wordt er naar nieuwe wegen gezocht. Eén van de meest veelbelovende methoden is het inzetten van mystery-shoppers die mee op stap gaan met de Drank- en Horecawet Inspecteurs. Mystery-shoppers inzetten bij de handhaving is in Nederland nieuw. Het spaart veel observatietijd en kan leiden tot snelle constatering van overtredingen. Eindhoven en Utrecht zijn daarmee al voorzichtig aan het experimenteren.

De inzet van mystery-shoppers is een zeer effectief en kostenbesparende methode om uw nalevingspercentage van de Drank- en Horecawet te toetsen, hotspots te filteren of actief handhavend op te treden. Vanuit MB-ALL hebben wij ruime ervaring op dit gebied. Wij helpen u dan ook graag op weg.