Waar vergunningverlening voor het stroomnet / nutsvoorzieningen kan liggen bij provincies of gemeenten en daarbij onderdeel kan zijn van bijv. een aanbesteding. Waar vervolgens dan bestemmingsplannen of of mogelijk kruimelregelingen allemaal raakvlakken hebben, daar en specifiek in deze kluwen gaat klimaat- en energieminister Rob Jetten (D66) nu ingrijpen op het stroomnet. Dat zegt hij in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Hij wil onder meer het tempo van het verlenen van vergunningen voor het vergroten van capaciteit van de infrastructuur, versnellen.
Al jaren terug werd er gewaarschuwd over risico’s
Jetten wijt het probleem aan “een dubbel succes”. “Er zijn meer windparken en zonneparken die groene stroom aan het net leveren, en er zijn steeds meer bedrijven die willen elektrificeren en dus ook stroom afnemen.” Er wordt al jaren voor gewaarschuwd dat deze combinatie zou leiden tot krapte op het net. Die waarschuwingen werden genegeerd. Er staan nu al zeker 6700 bedrijven en instellingen op een wachtlijst voor een aansluiting.
Jetten trekt vergunningverlening stroomnet naar zich toe
Bedrijven moeten soms jaren wachten voordat zij meer elektriciteit kunnen krijgen. Minister Jetten belooft nu extra investeringen in het stroomnet en hij zegt “boven op de vergunningverlening” te gaan zitten. “We zien nu vaak bij grote energie-infraprojecten dat de voorbereiding veel te lang duurt. Er gaan jaren overheen om vergunningen te regelen en grond aan te kopen voordat er überhaupt een schop in de grond staat.” Het tempo van projecten die als doel hebben de capaciteit van het stroomnet te vergroten, moet dus omhoog, vindt Jetten. Hij is van plan “veel vaker” de vergunningverlening van gemeenten en provincies over te nemen.
Lees verder in het artikel op nos.nl over deze mogelijke aanpassingen aan het dalurentarief of bemoedigen van stroomopslag in het huidige stroomnet.
Toezichthouder negeerde waarschuwingen overbelast elektriciteitsnet
Nieuwsuur bracht maandag 3 oktober naar buiten dat de De Autoriteit Consument en Markt (ACM) jarenlang waarschuwingen negeerde dat het elektriciteitsnet overbelast zou raken. De toezichthouder had vooral aandacht voor de laagste kosten, waardoor de capaciteit op het stroomnet onvoldoende werd vergroot. De ACM had de mogelijkheid meer ruimte te moeten bieden voor investeringen volgens netbeheerders, onderzoekers en wetenschappers, die dit nieuwsuur meldde.
Focus op een verkeerde ‘fase’
Dit had deels voorkomen kunnen worden als de ACM minder strikt op kosten had getoetst. Al in 2008 waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat de energietransitie vraagt om forse investeringen in het elektriciteitsnet. Er zou volgens de onderzoekers “vooral gekoerst” zijn op efficiëntie en lage kosten, terwijl langetermijndoelen zoals duurzaamheid “minder aandacht dreigen te krijgen”.
In 2013 wijzigt toenmalig minister Kamp van Economische Zaken de wet: de ACM moet naast ‘kostendoelmatigheid’ ook letten op leveringszekerheid, en het belang van duurzaamheid. Maar volgens Hans-Peter Oskam, directeur energietransitie van Netbeheer Nederland, bleef “de focus echt op een zo efficiënt mogelijke en zo goedkoop mogelijke energietransitie”. ” Zij hebben toen al gemeld: let op, dit gaat een keer fout.”
De ACM zegt in een reactie dat het pas investeringen kan goedkeuren als zeker is dat aansluitingen van het uitgebreide net ook gebruikt worden “Wat belangrijk is, is dat er geen investeringen worden gedaan die achteraf niet nodig blijken te zijn”, zegt ACM-voorzitter Snoep.
Schakel onze vergunningverleners in
Benieuwd hoe onze vergunningverleners dossiers oppakken, werken aan efficiëntie en huidige afdelingen binnen gemeenten bijstaan of aflossen? Neem dan contact met ons op.