Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Jonge cybercriminelen met wapens ‘Dringend bredere aanpak nodig’

Door 17 juni 2024Geen reacties

Er ontstaan steeds meer zorgen bij het Openbaar Ministerie over het vuurwapenbezit onder jonge cybercriminelen. Regelmatig vindt de politie wapens, munitie en explosieven bij regelmatig nog minderjarige verdachten van online criminaliteit. Dat staat in een nieuw rapport van het OM en de politie over de laatste ontwikkelingen op cybercrime gebied.

Volgens Koen Hermans de landelijk officier van justitie cybercrime, hebben jongeren die in de drugshandel actief zijn en met wapens rondlopen inmiddels ook cybercrime ontdekt als manier om snel geld te verdienen.

Grof geld onder bureaustoel van programmeur

“Wij hebben een jonge programmeur aangetroffen met een vuurwapen onder zijn bureaustoel. Hij verdiende grof geld met criminele activiteiten en zei dat hij zich moest kunnen verdedigen als er wat zou gebeuren.” Vorige maand arresteerde de politie nog twintigers voor internetfraude, waarbij ook een vuurwapen werd gevonden. Het OM kan niet zeggen bij hoeveel cybercrime verdachten er precies vuurwapens zijn gevonden. Wel wordt het wapenbezit breed herkend.

“Ik had laatst een zaak met een verdachte die phishing panels (een soort online platform voor phishing) programmeerde, en nog hele goede ook. We dachten eerst dat we de verkeerde hadden, maar het bleek een jongen van 14.”

Een ander voorbeeld is volgens hem de jongen van 12 die DDoS-aanvallen uitvoerde op school. “Op zijn zeventiende bleek hij lid van een wereldwijde criminele organisatie die bedrijven afperste.”

Weinig ruchtbaarheid

Vorig jaar werden volgens het CBS ruim 2 miljoen Nederlanders slachtoffer van een of andere vorm van online criminaliteit. Toch gaat maar een fractie van alle strafzaken die voor de rechter komt over online misdrijven. Die scheve verhouding is volgens het OM deels te verklaren omdat één zaak al duizenden slachtoffers kan tellen. lees meer over de taktieken en verschuiving van o.a. drugscriminaliteit op nos.nl.

Complexe problemen tegengaan

De handhaving van de openbare orde en veiligheid is één van de belangrijkste taken van de overheid. MB-ALL biedt de overheid ervaren adviseurs en juridisch experts. Onze adviseurs hebben ruime ervaring in het evalueren van huidig beleid en de ontwikkeling van nieuw beleid. Indien gewenst begeleiden wij ook het bestuurlijke traject. Onze adviseurs kunnen naast detachering ook ingezet worden op projectbasis. In veel gevallen coördineren wij de projectorganisatie, ontwikkelen wij een plan van aanpak en zetten een netwerk op.