Skip to main content
Artikelenvergunningverleningvluchtelingenopvang

Kabinet passeert voor het eerst gemeente: vergunning voor azc in hotel

Door 17 augustus 2022september 12th, 2022Geen reacties

Het kabinet trekt de vergunningverlening voor een asielzoekerscentrum in de Overijsselse plaats Albergen naar zich toe. Daarmee passeert het kabinet de gemeente Tubbergen, waar Albergen ligt.

Rijk ‘maakt’ ruimte voor 300 asielzoekers

Dat gebeurt nu voor de eerste keer. “Op die manier is het Rijk niet gebonden aan de bereidwilligheid van gemeenten om een COA-locatie te openen”, schrijft Van der Burg. Het hotel in Albergen is nu ingericht voor 80 gasten, maar volgens de staatssecretaris kunnen er in potentie 300 asielzoekers worden gehuisvest.

Flinke en forse stap van het rijk

VluchtelingenWerk Nederland noemt het passeren van gemeenten niet fraai. “Maar wij zien ook dat er geen andere optie is.” De organisatie roept Van der Burg op om werk te maken van een wet waardoor de opvang van asielzoekers eerlijker over gemeenten kan worden verdeeld.

In de Kamerbrief benadrukt Van der Burg dat het kabinet met de gemeente Tubbergen wil blijven samenwerken en dat de gemeenteraad en de omwonenden er goed bij moeten worden betrokken.

Effect van besluit in Tubbergen

Minister de Jonge en minister van der Burg stelden dat het kabinet te afhankelijk was van “de bereidwilligheid van gemeenten”, terwijl er een “stevige crisis” in de asielopvang gaande is.

De gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt, zegt “onaangenaam verrast” te zijn door het kabinetsbesluit. Wethouder Ursula Bekhuis zegt tegen Nieuwsuur dat de gemeente rond dinsdag om 18.30 uur werd geïnformeerd door staatssecretaris Van der Burg. “Het besluit viel ons rauw op het dak”, reageert Bekhuis. “Het is een bijzondere gang van zaken, waar we niet blij van worden.”

Lees meer op nos.nl over deze ontwikkelingen