Politieagenten in uniform mogen definitief geen hoofddoekjes, kruisjes of keppeltjes meer dragen. Minister Dilan Yesilgöz laat de kledingvoorschriften aanpassen en maakt daarmee een einde aan een lange discussie.
Ongeschreven regel nu expliciet benoemd in kledingvoorschrift
Minister Yesilgöz past nu de nog ongeschreven regel toe dat agenten in uniform geen uitingen van geloofs- of levensovertuigingen mogen dragen, door dit op te nemen in de kledingvoorschriften. “Ik hoop dat de discussie klaar is en dat er niet langer over de ruggen van agenten een politieke discussie wordt gevoerd over dit onderwerp”, zegt de minister tegen De Telegraaf.
Minister zou de lijn door willen trekken naar BOA uniformen
Yesilgöz zou graag zien dat de nieuwe kledingvoorschriften ook gaan gelden voor buitengewone opsporingsambtenaren, maar daar heeft ze niet direct iets over te zeggen. Boa’s vallen onder gemeenten.
Lees meer over de kledingvoorschriften en de lange discussie hierover op: nos.nl.
College voor de rechten van de mens kritisch op minister
Het verbieden van het dragen van religieuze kenmerken bij de politie werkt discriminatie van bijvoorbeeld moslimvrouwen in de hand en staat op gespannen voet met het discriminatieverbod. Het College voor de Rechten van de Mens betreurt dat.
Met dit besluit schrijft minister Yeşilgöz regels voor met betrekking tot uitingen van geloofs- of levensovertuigingen bij het uniform van politieambtenaren: die worden nu expliciet verboden. Hiermee worden bijvoorbeeld vrouwen met een hoofddoek uitgesloten van volledige deelname aan het politieambt, en worden bestaande vooroordelen geïnstitutionaliseerd. Het College adviseert de minister en de politie om het maatschappelijk debat te blijven voeren, lees in het bericht op mensenrechten.nl verder over bijvoorbeeld de conflicten in bestaande jurisprudentie of hoe dit een representatieve, diverse en inclusieve politie in de weg zou staan volgen het college van de rechten van de mens.
Advies over invulling handhaving en toezicht
U wilt dat iedereen in uw gemeente zich veilig voelt. Is er genoeg toezicht op straat om de regels na te leven? MB-ALL heeft een grote pool buitengewoon opsporingsambtenaren die inzetbaar zijn in de openbare ruimte. Wij detacheren BOA’s om de veiligheid en leefbaarheid in de openbare ruimte te handhaven. Ook leveren wij inspecteurs die in te zetten zijn voor iedere wet, zoals de naleving van de Drank- en Horecawet. Tevens hebben wij geschikte parkeercontroleurs in huis. Verzorging van een flexibele schil of bezettings- en capaciteits vraagstukken oplossen behoort ook tot de mogelijkheden.