Skip to main content
ArtikelenBOA'smilieu

Lachgascilinders: gemeentelijke zorgen en duurzame oplossingen”

Door 5 maart 2024maart 12th, 2024Geen reacties

Kopzorgen voor de gemeente door achtergelaten lachgascilinders of cilinders die in het restafval terechtkomen. gemeente.nu laat weten dat in Amsterdam de proef van afvalverwerker AEB met statiegeld voor het inleveren cilinders stopt. Zelfs is er een speciaal handhavingsteam voor aangesteld in Rotterdam.

Sinds 1 januari 2023 valt lachgas voor recreatief gebruik onder de Opiumwet, wat samenviel met een toename van illegale dumpingen, zowel in de openbare ruimte als bij het restafval.  Deze ongewenste situatie kan gevaarlijk zijn, aangezien de cilinders kunnen exploderen in vuilniswagens, afvalcontainers en verbrandingsovens, met potentieel schadelijke gevolgen voor mens en materiaal.

Statiegeldproef Amsterdam stopt

De statiegeldproef in Amsterdam, uitgevoerd door afvalverwerker AEB, waarbij een inleverpremie werd geboden voor lachgascilinders, wordt stopgezet. Na aanvankelijk een premie van 10 euro, verlaagde het snel naar 5 euro. De proef stopt omdat er geen effect werd waargenomen in het verminderen van ontploffingen in ovens. Nu kunnen cilinders bij milieustraten of recycle punten van de gemeente worden ingeleverd.

Gemeentelijke inzet en kostenvergoeding

Gemeenten, waaronder Katwijk en Haarlemmermeer, hebben samen met elf andere gemeenten bij demissionair staatssecretaris Heijnen aangedrongen op maatregelen om de veiligheid te waarborgen, de instroom van lachgascilinders te beperken en de extra verwerkingskosten te dekken.

Onderzoek en alternatieve oplossingen

Tegelijkertijd wordt onderzocht of goedkopere methoden voor het verwijderen van lachgascilinders uit restafval, aanpassingen aan de eisen voor wegwerpdrukcilinders, het ontmoedigen van lachgasgebruik en verbeterde afvalscheiding de kosten kunnen verlagen. In Rotterdam heeft de gemeente een speciaal handhavingsteam ingezet om lachgascilinders op te ruimen. Ze volgen dagelijks routes langs bekende plekken en nieuwe meldingen, met ongeveer 100 lege cilinders per dag.

Ondersteuning van gemeenten bij handhaving en oplossingen

MB-ALL gaat verder dan het bestrijden van illegale afvaldumpingen; we fungeren als expert en partner voor gemeenten op het gebied van de Opiumwet en de Alcoholwet. Onze uitgebreide ondersteuning omvat advies en opleiding. Waarbij we gemeenten voorzien van deskundig advies om handhavingsstrategieën te optimaliseren. Daarnaast trainen we handhavers effectief voor specifieke uitdagingen.