Skip to main content
ArtikelenBOA'sToezicht

Landelijke week van de ondermijning

Door 1 mei 2024mei 14th, 2024Geen reacties

Tijdens de landelijke Week van de Ondermijning behaalden diverse organisaties mooie resultaten in het signaleren en bestrijden van ondermijnende criminaliteit, niet alleen in Oost-Brabant, maar ook in stadsdelen Centrum en Noord van Amsterdam. In Oost-Brabant richtte bijvoorbeeld een speciaal politieteam zich op het verstoren van drugsgerelateerde ondermijning in de transportsector.

Onderschepping van verdachte zendingen en drugsafval

Ze onderschepten een verdachte zending in een post- en sorteercentrum. Waarbij 225 kilo BMk, een grondstof voor synthetische drugs, en jerrycans met drugsafval werden gevonden. Hiermee is voorkomen dat het afval in de natuur wordt gedumpt. Een hoogtepunt was het verstoren van een aanvoerlijn voor drugslabs, waarbij een grote hoeveelheid aceton werd onderschept.

Aanpak van Duitse huurauto’s en dure voertuigen

Daarnaast werden Duitse huurauto’s, vaak gebruikt door criminelen om onder de radar te blijven, aangepakt vanwege gevaarlijk rijgedrag en mogelijke betrokkenheid bij criminele activiteiten. Bovendien werden dure exclusieve voertuigen in beslag genomen, vermoedelijk betaald met opbrengsten uit ondermijnende activiteiten, als onderdeel van een strategie om crimineel verkregen vermogen af te pakken, wat bijdraagt aan het ontmoedigen van criminele activiteiten en de vergroting van veiligheid en rechtvaardigheid in de samenleving, aldus de politie. Bron: beveiligingsnieuws.nl

Amsterdam
Bedrijfspanden controleren

De ondermijningsbrigade organiseerde op verzoek van de politie en gemeente Amsterdam een actie waarbij verschillende bedrijfspanden werden gecontroleerd om te zien of ze zich aan de wetten en regels hielden. Op plaatsen waar de politie en gemeente een vermoedden hadden van witwasserij, illegale handel of andere criminele activiteiten plaatsvinden, is daar extra aandacht aan gegeven.

Tijdens de controle zijn er in totaal 15 bedrijven gecontroleerd. Het bedrijventerrein ligt op een binnenterrein, buiten het zicht van de openbare weg. Deze bedrijven zijn uit de anonimiteit gehaald, door de actie. Verschillende overheidsinstanties zijn zichtbaar aanwezig geweest om de ondernemers te laten zien dat ze zich aan de regels moeten houden.

Ondermijning in detail en horecahandel

Naast het controleren van bedrijfspanden, heeft de ondermijningsbrigade ook souvenirwinkels, restaurants, coffeeshops en hotels gecontroleerd. Volgens de gemeente zijn dit soort bedrijven gevoelig voor ondermijnende criminaliteit over er veel contant geld in omgaat. Dit biedt mogelijkheden voor witwassen, drugshandel en illegaal gokken. Criminelen weerhouden zich niet om geweld te gebruiken of bedreigingen te uiten om bedrijven te dwingen mee te werken aan ondermijnende activiteiten. De souvenirwinkelbranche is kwetsbaar voor ondermijning. Waarbij onbetrouwbare ondernemers profiteren van goedkope arbeid, de verkoop van nepproducten en investeringen met crimineel geld. Deze criminele activiteiten hebben niet alleen directe gevolgen voor de veiligheid en eerlijk ondernemerschap, maar ook voor aspecten zoals de huur- en vastgoedprijzen en de algemene leefbaarheid van de binnenstad.

In totaal zijn 4 coffeeshops en 5 souvenirwinkels gecontroleerd. Bij één van de souvenirwinkels is een aanzienlijk geldbedrag gevonden en is er een verdachte aangehouden in verband met witwassen.

Partner in uw aanpak van ondermijning

MB-ALL fungeert als een onafhankelijke kennispartner op het gebied van ondermijning, waarbij georganiseerde misdaad gebruikmaakt van diensten en producten van legale bedrijven, de overheid en andere dienstverleners. We zijn in staat om uw aanpak van ondermijning effectief te coördineren en vorm te geven. Dit omvat het ontwikkelen en implementeren van strategieën om ondermijnende activiteiten te bestrijden. Bovendien zijn we gespecialiseerd in het organiseren en uitvoeren van integrale controles, waarbij verschillende disciplines en instanties samenwerken om ondermijning tegen te gaan.

BOA’s kunnen een essentiële rol spelen bij de uitvoering van deze strategieën. Met hun specifieke bevoegdheden en lokale kennis zijn Boa’s goed gepositioneerd om verdachte activiteiten te identificeren, te rapporteren en indien nodig op te treden. MB-ALL kan Boa’s voorzien van de nodige training, ondersteuning en coördinatie om effectief bij te dragen aan de bestrijding van ondermijning.