Skip to main content
ArtikelenBOA's

Lelystadse boa’s krijgen bodycams

Door 26 maart 2022mei 9th, 2022Geen reacties

Buitengewoon opsporingsambtenaren openbare ruimte (BOA’s) in de gemeente Lelystad gaan gebruik maken van bodycams. Dat zijn camera’s op het lichaam die zowel beeld als geluid vastleggen.

Door bodycams zouden BOA’s zich veiliger voelen. Ook zou het volgens de gemeente een succesvol middel tegen agressie en geweld zijn. In andere gemeenten, zoals in Almere lopen BOA’s met bodycams. Daar blijkt uit een proef overigens dat BOA niet minder worden geconfronteerd met agressie of geweld. Wel wordt het veiligheidsgevoel van de handhavers versterkt. Het dragen van een bodycam zorgt ook voor een de-escalerende werking, zo geven de proefpersonen aan.

Bodycam: Niet altijd aan

De BOA dragen de bodycam zichtbaar op het uniform en zetten deze pas aan wanneer ze in situaties terechtkomen die dreigen te verergeren. De BOA geeft daarbij eerst een waarschuwing dat zij een bodycam dragen en deze aan wil gaan zetten om beeldopnames te maken. Als de waarschuwing niet -direct- leidt tot een veiligere situatie, schakelt de boa de bodycam ook écht in.

Lees meer in het bericht van omroepflevoland.nl

Bekijk wat wij kunnen betekenen: