Skip to main content
Artikelenvluchtelingenopvang

Maatschappelijk ontwrichtende’ asielcrisis stevent opnieuw op ons land af

Door 28 januari 2023januari 30th, 2023Geen reacties

Nederland stevent af op een „maatschappelijk ontwrichtende” asielcrisis die “nog ingrijpender zal zijn dan die van afgelopen zomer”. Dat schrijven het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), immigratiedienst IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid in interne stukken, die zijn ingezien door NRC. Hetzelfde beeld komt ook naar voren uit gesprekken met bronnen die met asielzaken te maken hebben. Een oplossing lijkt niet in zicht.

Asielopvang plekken tekort loopt op

Zo wordt gevreesd dat al binnen enkele weken voor een paar duizend asielzoekers geen opvangplek meer beschikbaar is en dat zij op straat belanden. Ongeregistreerde vreemdelingen zullen dan door het land zwerven en met name in grote steden voor overlast zorgen. Het tekort aan opvangplekken, zo blijkt uit interne berekeningen van het COA, zal elke maand met duizenden oplopen. In april zullen er, bij ongewijzigd beleid, al achtduizend opvangplekken te weinig zijn. Asielzoekerscentra zitten al jaren vol. Er komen meer asielzoekers dan waar het kabinet op is voorbereid en de IND kampt met enorme achterstanden. Lees het hele artikel op nrc.nl voor meer informatie over welke opvangplekken zoals onder andere de asielboot in Velsen-noord zullen stoppen met het bieden van opvanglocaties.

Bijschakelen om oplossingen te bekijken buiten eigen gemeentegrenzen om?

Vanuit onze project en detachering expertise kijken we veelal binnen bij verschillende organisaties binnen, waar mogelijk kijken we altijd in welke vorm één enkele of meerdere collega’s ingeschakeld kunnen worden om oplossingen te bieden.