Vanaf 26 juni gingen alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij sommige evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.
Van het slot
Vanaf 26 juni gingen alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij sommige evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs. Gelukkig is er eindelijk weer wat positiefs te melden na een lange tijd van onzekerheid en een beperking in onze bewegingsvrijheid. Het vaccinatieprogramma heeft hier samen met het houden aan ‘de maatregelen’ een bijdrage aan geleverd. Waar er eerst veel kritiek op het tempo van het vaccineren was, gaat het nu hard. Er zijn al ruim 15 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad en de vaccinatiebereidheid is gestegen naar 87%. Dat betekent dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad. We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel.
Het zogenoemde ‘openingsplan stap 4’ is inmiddels van kracht en het RIVM meldde op 27 juni voor het eerst sinds september 2020 geen coronadoden. Ook de besmettingen nemen nog steeds behoorlijk af en er werden nog maar 655 positieve tests gemeld in tegenstelling tot wat voor kort de norm leek (10.000). Maar op dezelfde dag kwamen er ook berichten uit het Verenigd Koninkrijk, waar het vaccineren in een rap tempo heeft plaatsgevonden (weliswaar velen 1 prik en wachtend op een tweede – 61% volledig gevaccineerd), dat het hoogste aantal coronabesmettingen op één dag was vastgesteld sinds 5 februari dit jaar. Door de opkomst van de deltavariant van het virus en/of andere mutaties neemt het aantal vastgestelde besmettingen daar al een maand toe. Ook in Israël en Australië nemen het aantal besmettingen weer toe. Het gevaar van het weer oprukken van het virus ligt op de loer en er zijn zelfs zorgen dat in het najaar er weer maatregelen nodig zijn om de crisis te kunnen beheersen.
Voorzichtigheid en oplettendheid is geboden. Dat besef is er ook bij demissionair kabinet waar minister Grapperhaus met de burgemeesters van de veiligheidsregio’s zal gaan praten over een nieuwe aanpak als er lokaal of regionaal corona-uitbraken komen. Vorig jaar was er ook een systeem waarbij op lokaal of regionaal niveau maatregelen konden worden genomen, maar dat werkte toen onvoldoende. De besmettingen sloegen al snel over naar andere regio’s. Na korte tijd werd de regionale aanpak losgelaten en kwamen er in het hele land dezelfde maatregelen. De oplossing wordt gezien in ‘maatwerk’, waarbij zoveel mogelijk wordt voorkomen dat het hele land te maken krijgt met maatregelen die alleen lokaal of regionaal nodig zijn.
Inmiddels weten we allemaal dat de cijfers vanwege de deltavariant weer heel grillig zijn geworden. De maatregelen zijn toch weer aangescherpt en voorlopig kunnen we de (meerdaagse) festivals wel uit ons hoofd zetten. Zorgen deze veranderende maatregelen bij u voor problemen? Of heeft u extra inspanning nodig voor het maatwerk, zoals hierboven genoemd? Bij MB-ALL kunt u rekenen op specialisten met verregaande kennis en ervaring op dit gebied.