Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesvluchtelingenopvang

Maximale dwangsom COA voor overvolle opvang Ter Apel bijna bereikt

Door 5 juni 2024Geen reacties

Zoals het ernaar uitziet zal aanstaande maandag het maximumbedrag van de opgelegde dwangsommen bereikt worden. Dan tikt de door de rechter aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opgelegde dwangsom de anderhalf miljoen euro aan.

op 23 januari 2024 ‘wint’ Westerwolde aangespannen kort geding tegen het COA. De opvangorganisatie krijgt vier weken de tijd om het aantal asielzoekers in Ter Apel onder de eerder afgesproken tweeduizend terug te brengen. Elke dag dat dit niet lukt, legt de rechter een dwangsom op van 15.000 euro.

Na start traject spoedig over limiet

De eerste twee dagen na het ingaan van het vonnis lukt het om onder die tweeduizend te blijven. Daarna gaat het alweer mis, vanwege de ‘stokkende opvangketen’ en stroomt Ter Apel alsnog weer vol.

Eind februari volgen nog twee weken, waarin het COA met moeite weer onder het door de rechter vastgestelde aantal uitkomt.

Hoe gaat het COA in Ter Apel nu verder?

Gevraagd door rtvnoord laat de gemeente Westerwolde laat nog niet te kunnen zeggen wat de volgende stap wordt. Daar komt later deze week duidelijkheid over, wordt verzekerd. Staat in het artikel op rtvnoord.nl.

Was de dwangsom dan zinloos?

Afgezien van de anderhalf miljoen die in de kas van de gemeente wordt gestort, is de vraag of het kort geding zinloos is gebleken. Het doel – het terugbrengen van het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum – is immers niet bereikt.
Dat de rechtszaak niets heeft opgeleverd, bestrijdt Viola Bex-Reimert, hoofddocent bestuursrecht van de Universiteit Utrecht. “Het was ook bedoeld om de discussie over een oplossing op gang te brengen. Dat heeft wel een beetje gewerkt. Zo kwamen er extra opvangplekken. Ook nam de Eerste Kamer de spreidingswet aan in die periode. Die staat nu weer op losse schroeven, waardoor gemeenten weer zijn gaan twijfelen over extra opvang. Zo’n rechtszaak houdt het onderwerp wel op de agenda.”

Oproepen voor extra (doorstroom-)opvanglocaties in de keten

In een reactie laat het COA weten dat de organisatie zich liever aan de uitspraak van de rechter had gehouden. “Daar hebben we op ingezet, maar door het landelijk tekort aan opvangplekken lukt ons dat niet. De afgelopen maanden heeft de staatssecretaris dan ook meerdere malen een oproep gedaan aan gemeenten om te komen met (opvang)locaties. Helaas heeft dat nog niet geleid tot de benodigde verlichting voor Ter Apel.”

Het COA kiest liever niet voor nieuwe gerechtelijke stappen: “De huidige situatie in Ter Apel is niet gewenst en dient te veranderen. Daar zijn zowel COA als gemeente Ter Apel het over eens”

Opvang van vluchtelingen

Al langer is er sprake van een overspannen situatie voor vluchtelingenopvang, met de aanstaande nieuwe formatie lijken hier geen snelle verbeteringen in zichtbaar te worden. Er komt meer druk op lokale overheden om met oplossingen te komen voor bijv. (tijdelijk) huisvesting en asielopvang. Voorzien in basisbehoeften en coördineren op een veilig leefsituatie is slechts één van de uitdagingen voor burgemeesters en wethouders. Onafhankelijke externe adviseurs die uw processen vlot kunnen trekken, rondom ingrijpende trajecten zoals ‘de spreidingswet’ kunnen vanuit MB-ALL druk van de ketel halen.