Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesJuridisch

Maximum strafmaat zware drugscriminaliteit omhoog

Door 11 december 2023Geen reacties

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid heeft een wetsvoorstel voor verhoging van de strafmaxima op harddrugsdelicten in (internet)consulatie gebracht.

Op het aanwezig hebben van harddrugs is nu een maximum gevangenisstraf gesteld van 6 jaar. Dat verandert in het wetsvoorstel naar een maximum gevangenisstraf van 8 jaar. Voor de opzettelijke handel en productie van harddrugs stijgt de maximum gevangenisstraf van 8 naar 12 jaar, voor de in- en uitvoer van harddrugs van 12 naar 16 jaar en voor het plegen van voorbereidingshandelingen ten behoeve van harddrugsdelicten van 6 naar 8 jaar. Het is een complex probleem omdat volgens burgemeester Dijksma “Veel bestuurlijke maatregels, zoals het aanpakken van dealers, het inzetten van op extra handhaving en politieaanwezigheid zijn allemaal al gedaan”

Passende strafmaat gelijkend aan omliggende landen

Door nu ook het strafmaximum op harddrugsdelicten te verhogen, wordt meer ruimte en flexibiliteit geboden om te bepalen welke straf(eis) passend is gelet op de omstandigheden in specifieke zaken. Ook zal Nederland door de verhoging van de strafmaxima op harddrugsdelicten meer in de pas lopen met omringende landen als het gaat om de strafrechtelijke aanpak van zware drugscriminaliteit, veelal gepleegd in de context van een criminele organisatie. Bekijk de verdere toelichting op de aanpassing van de strafmaat op rijksoverheid.nl.

Ondersteuning nodig bij aanpassing van de APV

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is een belangrijke juridische basis in de aanpak van vele veiligheidsproblemen of leefbaarheidsthema’s. Zoals het aanpakken van ondermijning, drugsoverlast, prostitutie, aanpak van verslaafden of verslaafdenoverlast of veiligheid bij evenementen. Heeft u advies nodig over de APV, actualiseren of herschrijven van uw beleid? Wij ondersteunen u graag bij de uitvoering hiervan.

Mogelijkheden bekijken van de APV