Skip to main content
ArtikelenBOA's

Na pilot nu soepelere regeling wapenstok voor BOA’s van kracht

Door 24 juni 2022juli 26th, 2022Geen reacties

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) krijgen ‘de geweldsmiddelen die nodig zijn voor de uitvoering van hun taak’. De regels voor het dragen van een wapenstok worden per 1 juli versoepeld, gemeenten moeten daarvan gebruikmaken. Dat heeft minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid donderdag bekendgemaakt.

De werkgever van de BOA is in de praktijk vaak een gemeente. Die dient er dus voor te zorgen dat de BOA ‘goed geëquipeerd de straat opgaat’. Zo hoort daarbij ook een set handboeien, schrijft de minister in de BOA-beleidsagenda, die ook naar de Tweede Kamer is gestuurd. Maar de huidige beleidsregels voor bewapening van BOA’s zijn volgens de minister ’te stringent’.

Toename geweld

Geweldsmiddelen voor BOA’s zijn wettelijk al lang mogelijk, maar de toekenning stuit geregeld op problemen. ‘De BOA-werkgever moet daarbij aantonen dat sprake is van een toename van het aantal geweldsincidenten tegen de betreffende BOA,’ aldus de minister. Dit kan ertoe leiden dat een geweldsmiddel zoals de wapenstok weer wordt afgepakt zodra een BOA minder geweld te verduren krijgt.

‘Dit terwijl de noodzaak om het geweldsmiddel te mogen dragen voor de BOA mogelijk nog steeds aanwezig is. Dit vereiste sluit niet aan bij de praktijk, staat in de weg van een zuivere risico-inschatting en leidt tot ongewenste uitkomsten. Daarom zal ik dit criterium in de AMvB aanpassen,’ aldus de minister.

De mate van geweld tegen BOA’s kán bij de toekenning van geweldsmiddelen een rol blijven spelen, maar is straks niet langer ‘doorslaggevend’.

Lokale driehoek; Burgemeester, politie en OM.

Gemeenten kunnen als werkgever een aanvraag indienen voor geweldsmiddelen voor BOA’s. Bij de beoordeling is ‘een belangrijke rol’ weggelegd voor de lokale driehoek van de burgemeester, het openbaar ministerie en de politie. Het is en blijft de minister die beslist over de toekenning van geweldsmiddelen.

Lees er meer over in het bericht van gemeente.nu.

Bekijken welke inzet met of zonder geweldsmiddelen gewenst zijn voor uw gemeente of omgeving? Neem dan contact op met onze accountmanagers.