Skip to main content
ArtikelenBOA's

Nieuwe aanpak succesvol: slagingspercentage BOA opleiding stijgt!

Door 9 juni 2021november 7th, 2022Geen reacties

De coronamaatregelen van afgelopen jaar hebben een groot beroep gedaan op de creativiteit van het team dat binnen MB-ALL de opleidingen verzorgt. Er moest aan allerlei knoppen gedraaid worden om de BOA opleiding toch door te kunnen laten gaan. Een aangepaste selectiedag, kleinere groepen, meerdere startmomenten, het uitbreiden van het aantal lesdagen en meer 1 op 1 begeleiding; het bleek opvallend genoeg een succesformule. De slagingspercentages zijn toegenomen en de kwaliteit van de opleiding is verbeterd. Voor MB-ALL een reden om deze aanpak voort te zetten. Ook nu er gelukkig weer meer kan én mag.

 

Kitty Koot, opleidingscoördinator bij MB-ALL, vertelt over de veranderingen die zijn doorgevoerd: “De kleinere groepen waren noodzakelijk om de 1,5 meter te kunnen waarborgen. Wat we hebben gemerkt is dat veel deelnemers het zelf ook prettig vinden. Er is zo nog meer ruimte om vragen te stellen en mensen 1 op 1 te begeleiden. Dat zien we terug in de slagingspercentages.”

Uitbreiding lesdagen

Een andere belangrijke wijziging die is doorgevoerd, is het verlengen van de opleiding van 10 naar 12 weken. Waarom is dat gedaan? Kitty legt uit: “De opleiding is niet alleen maar bedoeld ter voorbereiding op het examen, maar moet aansluiten bij wat de deelnemers op straat gaan tegenkomen. Communicatie en rapportage zijn twee onderwerpen die veel oefening nodig hebben. Hoe kom ik over, wat doet dat met anderen? Dat is de basis van je werk als BOA. Ook het kunnen opstellen van een goede rapportage hoort erbij. Daar hebben we in de opleiding nu extra tijd en aandacht voor. Dat verdient zich in de praktijk dubbel en dwars terug.”

Er start minimaal 1 keer per maand een opleidingsgroep. In de zomer is er ook de mogelijkheid om versneld de opleiding te doen.

vacature boa talentprogramma mball

Aangepaste selectieprocedure

Voordat je kunt starten met de BOA opleiding van MB-ALL, moet je een selectieprocedure doorlopen. Ook die ging op de schop, want met grote groepen tegelijk samenkomen zat er niet in. Kitty vertelt op welke wijze ze dit hebben vormgegeven: “De groepsvoorlichting en rollenspellen zijn eruit gehaald. Ook de fitheidstest hebben we moeten skippen door corona. De selectiedag bestaat nu uit een 1-op-1 gesprek met een recruiter, een kennistest en een tweede gesprek met Ad, onze BOA expert manager. Pas als je beide gesprekken goed hebt afgerond, kun je deelnemen aan de opleiding. Zo weten wij dat we met gekwalificeerde en gemotiveerde kandidaten te maken hebben en weet je als deelnemer vooraf goed wat je kunt verwachten. Dat vergroot de kans op succes!

Meer instapmogelijkheden

Wie zich wil laten omscholen tot BOA kan bijna op ieder moment instappen. Kitty: “Er start minimaal 1 keer per maand een opleidingsgroep. In de zomer is er ook de mogelijkheid om versneld de opleiding te doen: met de BOA Summerschool  ga je gedurende 6 weken, 2 keer per week naar school. Je kunt zo je volle focus op de opleiding zetten. Niet voor iedereen, maar zo proberen we aansluiting te vinden bij de verschillende wensen die mensen hebben.”

De vraag naar BOA’s is sterk gegroeid afgelopen jaar. Ook het aantal mensen dat als BOA aan de slag wilde gaan nam toe. Bewust of ingegeven door de omstandigheden. Zo waren er bijvoorbeeld veel mensen uit de horeca die zich lieten omscholen. Kitty hoopt de aantrekkingskracht voor het beroep van BOA blijft. “Het is super afwisselend werk, je kunt je specialiseren in allerlei richtingen en de diversiteit van mensen is leuk. Je ziet ook veel jonge vrouwen zich aanmelden voor de opleiding. Een mooie ontwikkeling!”