Skip to main content
ArtikelenBOA's

NS meldt meer agressie tegen treinpersoneel, roept weer om meer bevoegdheden

Door 17 februari 2023Geen reacties

Het aantal meldingen van NS-personeel over agressie is vorig jaar gestegen met 30 procent, zegt de vervoerder. Die vraagt de overheid opnieuw om meer bevoegdheden om verbaal en fysiek geweld aan te kunnen pakken.

Bij de meeste meldingen van agressie ging het om medewerkers die werden bedreigd, mishandeld of bespuugd. Over agressie tussen reizigers onderling kwamen 3144 meldingen binnen. Ook daar is een toename te zien.

Incidenten stijging geen verband coronamaatregelen

De stijging van het aantal meldingen komt niet doordat er in 2022 weer meer passagiers waren na het schrappen van de corona beperkingen, zegt de NS.

Steeds vaker sprake van agressie in het OV

“Dat de verharding in de maatschappij steeds vaker leidt tot agressie tegen mijn collega’s, maar ook tegen politie en andere hulpverleners, vind ik verwerpelijk”, zegt Wouter Koolmees, sinds drie maanden topman van NS “Ik roep iedereen op: laat mijn collega’s met rust.”

Over het algemeen spreekt de NS zorgen uit over een groeiende groep jongeren met wapens, die worden aangetroffen bij het fouilleren. Het komt volgens de vervoerder niet vaak voor dat er met wapens wordt gedreigd.

Camera’s en verruiming bevoegdheden

Vorig jaar nam de vervoerder een aantal maatregelen om de veiligheid van personeel en reizigers te vergroten, waaronder camera’s die rechtstreeks door medewerkers op een centrale plek kunnen worden bekeken op bepaalde trajecten waar veel overlast is. De NS gaat het aantal trajecten waarop dat wordt gedaan vergroten. Maar het bedrijf wil ook extra hulp van de overheid. Vorig jaar drong de NS bij het ministerie van Justitie en Veiligheid al aan op uitbreiding van de bevoegdheden van NS-veiligheidspersoneel, waardoor het makkelijker wordt om de identiteit van aangehouden personen vast te stellen.

Verruiming van de bevoegdheid van BOA OV bevoegdheid NS

De spoorwegen beklemtonen daarnaast in overleg te zijn met het ministerie van Justitie & Veiligheid over meer bevoegdheden voor de BOA’s van de afdeling Veiligheid & Service. “Wij willen dat onze medewerkers ook de identiteit van reizigers mogen controleren. Nu mogen we wel naar de identiteit van iemand vragen, maar niet in systemen controleren of deze klopt. We moeten dan wachten op de politie, wat veel tijd kost.”

NS wil verder grensoverschrijdende bevoegdheden voor medewerkers op internationale treinen. “Als de trein naar Brussel nu de grens over is, mogen onze mensen niets meer.”

Veiligheid en agressie NS personeel

De agressie tegen NS-personeel is vanaf de corona periode gestegen. Vorig jaar zijn door de NS 744 incidenten met agressie gerapporteerd. In 2020 waren dat er 661 en in het coronaloze jaar daarvoor 678. De handhavers domein 4 bij Veiligheid & Service kwamen vorig jaar ruim 3 miljoen keer in actie. Dat is volgens NS fors meer dan de 2,5 miljoen van een jaar eerder. 186 NS-medewerkers liepen zelfs letsel op vorig jaar.

Lees meer in het bericht van ns.nl