Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Onbegrip bij inwoners gemeente Veere over gebrek aan handhaving bij illegale verhuur

Door 9 december 2022december 15th, 2022Geen reacties

De belofte dat illegale recreatieve verhuur in de gemeente Veere hard aangepakt zou worden is volgens juridisch adviseur Bram van Leeuwen en de stichting Leefbaar Kom Domburg een lachertje. Een beslissing over verzoeken om te handhaven bij een aantal adressen wordt volgens de gemeente pas in juli volgend jaar genomen.

Van Leeuwen diende een aantal handhavingsverzoeken in namens cliënten in Westkapelle. Die cliënten verhuurden ook illegaal en worden volgens de juridisch adviseur wel op de huid gezeten door de afdeling die de illegale verhuur van woningen voor recreatie tegen moet gaan.Andere eigenaren worden niet aangepakt, en dat steekt, zegt Van Leeuwen. Dus verzocht hij de gemeente om op tientallen adressen in te grijpen.

Lees meer op omroepzeeland.nl over de handhavingsverzoeken termijnen op het voormalige eiland Walcheren in Zeeland.

Tegengaan illegale verhuur en optreden tegen onrechtmatige bewoning

MB-ALL heeft veel ervaring op het gebied van onrechtmatige bewoning. Onze toezichthouders werken voor veel verschillende gemeenten en zijn inzetbaar op projectbasis. Ze houden toezicht op het gebruik van recreatieverblijven voor permanente bewoning en huisvesting van arbeidsmigranten. We zijn aangesloten bij het College Melding Persoonsgegevens. We hanteren onze eigen methodiek en best practices voor onder meer de aanpak van onrechtmatige bewoning, een quickscan inventarisatie en een perceelscan.

Aanbevelingen voor de gemeente is om een huisvestingsverordening op te stellen. Hierin moet goed geregeld worden dat onttrekking van de woonruimte vergunningsplichtig is zodat excessen in de toeristische verhuur goed kunnen worden tegengegaan. Dit geldt ook voor het bestemmingsplan. Gemeenten moeten er voor zorgen dat onder de bestemming wonen niet wordt verstaan de toeristische verhuur van woningen. Wanneer deze instrumenten op orde zijn, zijn er voor de gemeente genoeg handvatten om de toeristische verhuur van woningen te handhaven.

Meer weten over handhaving van illegale bewoning?