Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesBOA'sOndermijning

Waddeneilanden onderbemand: Meer politie en boa’s nodig tegen ondermijning

Door 3 juni 2024Geen reacties

Op de Waddeneilanden zijn te weinig politieagenten en boa’s in verhouding tot het grote aantal toeristen. Dat laat ruimte voor criminele praktijken, zeggen onderzoekers in een nieuw rapport over ondermijning in Fryslân.

Op de Friese Waddeneilanden zijn er amper boa’s te vinden. Terschelling heeft één eigen boa en Vlieland huurt voor 0,4 fte een boa in bij de gemeente Harlingen. Dat zouden er veel meer moeten zijn, zegt bestuurskundige en criminoloog Edward van der Torre. Als een van de vier auteurs presenteerde hij het rapport ‘Ondermijning in Fryslân’op het gemeentehuis van Waadhoeke.

Capaciteit niet berekend op toerisme pieken en situatie waddeneilanden

Dat zouden er veel meer moeten zijn, zegt bestuurskundige en criminoloog Edward van der Torre. Als een van de vier auteurs presenteerde hij het rapport ‘Ondermijning in Fryslân’ .

“Het toerisme is op de eilanden zo groot, dat daar in de zomer wel acht boa’s kunnen rondlopen. Dat is iets wat niet uit de gemeentebegroting moet komen, maar wat Den Haag zou moeten regelen.”

Van der Torre wijst erop dat er bij het verdelen van overheidsgeld voor toezicht en handhaving in veel gemeenten geen rekening wordt gehouden met toerisme. “De Waddeneilanden zijn daar een schoolvoorbeeld van. Daar moet je het met een paar ambtenaren en boa’s regelen in de zomer.”

Volgens de onderzoekers is de drugscriminaliteit in Nederland de laatste decennia uit de hand gelopen. Dat is ook in Fryslân te merken, waar het drugsgebruik door de jaren heen verder is genormaliseerd.

Drugscriminaliteit via de veerboten

Via de veerboten komen drugs naar het eiland, waarvoor ook jongeren worden geworven die op het eiland wonen. Er is ook een vermoeden dat met privéboten drugs naar het eiland wordt gevaren.

Maar informatie over mogelijke strafbare feiten wordt op de eilanden nauwelijks gedeeld met gemeente of politie, zo meldt het rapport. Er is een probleem met handhaven, omdat de afstand tussen inwoners en het politiek-bestuurlijke systeem klein is. Het is moeilijk regels streng toe te passen, omdat de persoon in kwestie bijna per definitie een bekende is.

Friese norm

Vorig jaar juli werd een ‘Friese norm’ voor de gezamenlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit getekend. “We willen als gemeenten samen een vuist maken tegen ondermijning”, zegt burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke.

Met haar ambtscollega Oebele Brouwer van Achtkarspelen trekt zij de bestuurlijke samenwerking rondom ondermijning. “Iedereen beseft zich dat dat niet betekent dat we er over zes jaar al zijn, maar als je niks doet, dan blijf je ongewild het criminele circuit faciliteren.” Meer lezen over blinde vlekken, viskotters vol drugs en onderwaterscooters die in verband gebracht worden met de handel van drugs? Dat en meer lees je in het artikel van omroepzilt.nl.

Ondermijning tegengaan ook buiten de randstad

Wanneer de georganiseerde misdaad misbruik maakt van diensten en producten van legale bedrijven, overheid en andere dienstverleners, dan hebben we het over ondermijning. Wij leiden uw aanpak van ondermijning in goede banen. Dit kunnen wij doen door voor u een aanpak vorm te geven of te regisseren. Maar denk ook aan het voorbereiden en uitvoeren van integrale controles. In uw aanpak van ondermijning kunnen wij zowel de adviserende, als de juridische en uitvoerende mankracht leveren. Van beleidsadviseurs tot toezicht en handhaving.