In de strijd tegen het dumpen van afval in Enschede en het buitengebied denkt de gemeente aan onorthodoxe maatregelen. Er wordt gesproken over camera’s bij afvalcontainers en andere plekken waar vaak wordt gedumpt.
Verwacht wordt dat het cameratoezicht in eerste instantie afschrikkend zal gaan werken, maar daar blijft volgens de wethouder Jurgen van Houdt het niet bij. “We zetten in op meer dan afschrikken. Met de inzet van camera’s pakken we de dumpers van afval stevig aan. Wanneer ze op beeld staan, zijn ze makkelijker op te sporen en kunnen ze naast de eventuele opruimkosten een boete van 95 euro verwachten.”
Duidelijke communicatie met bewoners
Omdat het voor buurtbewoners ook direct duidelijk moet zijn dat er sprake is van cameratoezicht, worden er borden geplaatst met uitleg. Hiernaast krijgen de afvalcontainers stickers met uitleg en wordt ook met stoeptegels gewezen op het juist aanleveren van afval.
De camera’s bij de milieupleinen staan 24 uur per dag aan en worden continu bekeken op de meldkamer in Hengelo. Alleen de beelden van illegale afvaldumps worden bewaard en alle overige beelden worden verwijderd. De gemeente houdt met het cameratoezicht rekening met de privacy van buurtbewoners. Beelden waarop te zien is dat afval wordt gedumpt worden gedeeld met de handhavers van de gemeente Enschede, die de overtreders opsporen en beboeten.
Volgens rtv Oost gaat het vooralsnog om een proef. Na een bepaalde periode onderzoekt de gemeente of cameratoezicht het gewenste effect heeft.
Optreden tegen afvaloverlast
MB-ALL draagt projectmanagers aan die zorgdragen voor de operationele planning, inroostering en instructie van toezichthouders en de kwaliteit van de rapportages. Daarnaast heeft MB-ALL Buitengewoon Opsporings Ambtenaren beschikbaar die inzetbaar zijn in o.a. domein 1. Onze professionals zijn inzetbaar op detacherings- en projectbasis.