Skip to main content
ArtikelenBOA'sToezicht

Onterechte parkeerboetes onder de loep

Door 1 mei 2024Geen reacties

Parkeerboetes blijven een gevoelig onderwerp, vooral in een grote stad als Den Haag. Bijna de helft van de mensen die bezwaar hebben ingediend tegen een parkeerboete, kregen gelijk. In 2023 alleen al werden ruim 50.000 bezwaren ingediend, wat aantoont dat automobilisten soms onterecht op de bon worden geslingerd. Ongeveer 43% van deze bezwaarmakers werd in het gelijk gesteld.

Onderzoek naar parkeerboetes in grote steden

Recent onderzoek door het BNN-programma Kassa benadrukt deze problematiek, niet alleen in Den Haag maar ook in steden als Amsterdam en Rotterdam. Omroep West meldt bijvoorbeeld dat er in Amsterdam meer dan 95.000 bezwaren werden ingediend, waarvan 64% werd gehonoreerd. In Rotterdam bleek zelfs 75% van de ruim 100.000 klachten gegrond te zijn.

Onterechte parkeerbonnen

Uit meldingen die bij Kassa zijn binnengekomen, blijkt dat er veel fouten worden gemaakt door scanauto’s die namens de gemeente controleren op parkeergeld. Automobilisten ontvangen bijvoorbeeld onterecht parkeerbonnen, zelfs wanneer ze niet geparkeerd stonden, maar aan het laden en lossen waren. Ook zijn er gevallen waarbij mensen met een geldige parkeervergunning toch een boete ontvingen. Bovendien konden sommige automobilisten geen parkeerkaartje kopen omdat de parkeerautomaten buiten werking waren.

De gemeente Amsterdam geeft aan dat slechts een klein deel (16%) van de gevallen een eigen vergissing betrof, zoals bijvoorbeeld het voor de eerste keer verkeerd parkeren in een vergunninggebied of net te laat zijn met het overschrijven van een kenteken.

MB-ALL de partner in parkeerhandhaving

MB-ALL staat klaar om een belangrijke rol te spelen in het verminderen van parkeerbezwaren en het verbeteren van de effectiviteit van parkeerhandhaving. Met een bewezen staat van dienst in handhaving en naleving kan MB-ALL helpen bij het verminderen van fouten in het uitreiken van parkeerbonnen, zoals onterechte boetes voor laden en lossen of onjuiste interpretaties van parkeervergunningen.

Inzet van boa’s met taakaccent parkeren

Daarnaast kan MB-ALL gemeenten ondersteunen door boa’s in te zetten als gekwalificeerde parkeercontroleurs. Door middel van gerichte training en ondersteuning kunnen boa’s effectief worden ingezet om naleving van parkeerregels te handhaven, terwijl tegelijkertijd de klanttevredenheid wordt verhoogd en onterechte bekeuringen worden geminimaliseerd. Met deze integrale aanpak streeft MB-ALL naar een eerlijkere en efficiëntere parkeerhandhaving, waarbij de belangen van zowel gemeenten als burgers worden.