Skip to main content
ArtikelenJuridischToezicht

Óók Den Haag wil messenverbod opnemen in APV

Door 31 augustus 2023september 4th, 2023Geen reacties

Den Haag gaat in de hele stad een messenverbod invoeren. Het verbod volgt op een reeks van dodelijke incidenten. Zo werd in juni vlak bij het stadhuis een supermarktmedewerkster doodgestoken.

Burgemeester wil messenverbod op laten nemen in Algemene Plaatselijke Verordening – APV

Voor Omroep West laat Burgemeester Van Zanen optekenen: “Alles wat helpt in de strijd tegen alle ellende in de stad wil ik inzetten”

De gemeenteraad heeft een motie hiervoor unaniem aangenomen. Volgende week is de stemming, maar die lijkt een formaliteit. Vervolgens moet de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast worden.

Jongerenoverlast en incidenten inperken

Door dit verbod kunnen we het aantal messen op straat tegengaan en vooral jongeren aanpakken. Die komen kennelijk zover om een mes bij zich te dragen. Met dit verbod kan de politie beter handhaven.” Zegt raadslid Rachid Guernaoui.

Aanpassing APV

Als de wijziging in de APV is doorgevoerd is het in heel Den Haag verboden om zonder duidelijk doel op straat of in publiek toegankelijke gebouwen een mes bij je te hebben. Alleen als een mes zo is ingepakt dat het niet direct gebruikt kan worden, mag je ermee over straat. Mogelijkheden zoals preventief fouilleren worden door deze aanpassing in de APV mogelijk gemaakt. Lees het hele artikel en vind het percentage burgemeesters wat voor een messenverbod is in het artikel van nos.nl

MB-ALL kan uw APV inventariseren en actualiseren

De APV is een belangrijke juridische basis in de aanpak van vele veiligheidsproblemen of leefbaarheid thema’s. Denk aan de aanpak van ondermijning, drugsoverlast, prostitutie, aanpak van zwerffietsen of veiligheid bij evenementen. Wij adviseren u over de APV, actualiseren of herschrijven uw beleid en ondersteunen u bij de uitvoering van de APV.

Ondersteuning voor uw APV nodig?