Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Overlast onder corona

Door 20 juli 2021juli 27th, 2021Geen reacties
jeugdoverlast mball

Sinds maart 2020 gaat Nederland gebukt onder het coronavirus COVID-19. In die periode heeft de samenleving te maken gehad met diverse maatregelen, zoals een (gedeeltelijke) lockdown, sluiting van horeca, sluiting van winkels, niet in groepen samenkomen en mondkapjesplicht, om enkele te noemen.

Druk op de samenleving

Al deze maatregelen zijn van invloed op de samenleving en daarmee ook op criminaliteit. Het CCV-Secondant artikel is een eerste aanzet voor het beschrijven van de aantallen registraties van verschillende vormen van overlast in 2019 (pre-corona), en het coronajaar 2020. Bij jeugdoverlast zien we grote verschillen in zowel absolute aantallen als het verloop over de maanden van het jaar. Hetzelfde geldt voor geluidshinder. De diverse stijgingen op overlast lijken samen te gaan met de introductie van corona maatregelen. Vooral het thuiswerken of door omstandigheden (zoals sluiting horeca) meer thuis zijn, kan van invloed zijn op de tolerantiegrenzen en meldingsbereidheid, maar anderszins ook op het vertonen van grensoverschrijdend en provocerend gedrag.

Door alle versoepelingen is er ook een grote vraag naar extra capaciteit voor handhaving van de openbare orde. MB-ALL biedt de juiste mensen als u tijdelijk of structureel formatie te kort komt en helpt u graag op project- of detacheringsbasis aan een oplossing.

Faciliteer coronamaatregelen