Skip to main content
ArtikelenBOA'sOndermijning

Podcast: Een dagje meelopen met een ondermijning-BOA

Door 26 februari 2023maart 14th, 2023Geen reacties

Je ziet ze niet, maar zijn er wel: illegale activiteiten op legale plekken. Breda gaat de criminaliteit te lijf met 8 ondermijning-BOA’s; hier wordt specifiek gelet op signalen die kunnen wijzen op de georganiseerde misdaad. In onderstaande podcast wordt besproken hoe zo’n ondermijning-BOA te werk gaat en en waarom de gemeente Breda voorop loopt in deze aanpak.

De BOA’s in Breda richten zich op het verzamelen van informatie, het oppakken van meldingen, onderzoeken meldingen aan meldpunt Meld Misdaad Anoniem en het delen van kennis en informatie. Nieuw daarbij is dat de ondermijning-BOA’s het voortouw nemen in de jacht op georganiseerde misdaad. Politie en andere inspecties gaan met hén mee en niet meer andersom. De gemeentelijke toezichthouders werken vanuit het bestuursrecht en handhaven onder andere op vergunningen. Daarmee maken de BOA’s het voor criminelen lastig om illegale activiteiten onder te brengen in legale bedrijven.

Breda zet als eerste gemeente in Nederland speciale buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) in bij de aanpak van de georganiseerde misdaad. Joey is een van die speciale BOA’s. Verslaggever Ewout de Bruijn ging een dag met hem op pad. Ook vertelde burgemeester Paul Depla (PvdA) aan Ewout waarom Breda heeft gekozen voor BOA’s bij de aanpak van georganiseerde misdaad.

Beluister hier de podcast over de ondermijning BOA!


Meld je aan voor een toekomstige kennissessie over ondermijning!