Skip to main content
ArtikelenBOA'sToezicht

Problemen rond overlast in trein door jongeren in België

Door 2 juni 2023juli 3rd, 2023Geen reacties

Jongeren die overlast geven in de trein, in Belgie is het inmiddels  geen incident meer. Elk jaar vinden er meerdere voorvallen plaats, zo ook afgelopen maand, hier zorgden een groep jongeren voor overlast in de trein naar Blaarmeersen, een recreatieplas in Gent.

Vorig jaar vonden er bij onze naaste buren ook veel incidenten plaats. Er moest zelfs een een trein naar Oostende stilgelegd worden omdat een groepje aan de noodrem had getrokken. De politie kon tijdig optreden en de relschoppers opwachten bij de volgende halte.

Zwarte lijst tegen overlast

Kamerlid Frank Troosters vindt dat het genoeg is. Hij stelt voor om raddraaiers die ernstige hinder veroorzaken op een zwarte lijst te zetten. Op deze manier zou de toegang tot het openbaar vervoer ontzegt kunnen worden. “We vermoeden dat bepaalde relschoppers keer op keer terugkomen in bepaalde dossiers”, besluit Troosters. “Dan zit er slechts één ding op en dat is hen weren van onze bussen en treinen. ”

Toezicht en handhaving in het OV

Een BOA OV levert een belangrijke bijdrage aan veilig openbaar vervoer. Ze zijn zichtbaar aanwezig en zorgen dat alles goed verloopt. Ze houden toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving en pakken onveilige situaties aan. Voor handhaving van de wet- en regelgeving in domein 4 beschikt MB-ALL over een pool goed opgeleide BOA’s die inzetbaar zijn in het openbaar vervoer.