Skip to main content
Artikelenmilieuvergunningverlening

Provincie Brabant kiest voor strengere stikstofregels

Door 25 februari 2023april 11th, 2023Geen reacties

Provincie Brabant heeft besloten de stikstofregels verder aan te scherpen. Er is besloten dat de stikstofvergunningen die worden overgenomen minder uitstoot waard zijn en dit heeft effect op grote bouwprojecten, nieuwe wegen en de extra vliegtuigen op Eindhoven Airport.

Het is landelijk bepaald dat bedrijven zeventig procent van een aangekochte stikstofvergunning mogen gebruiken, de provincie Brabant heeft besloten hier zeventig procent van te maken. Brabant kiest als enige provincie voor strengere stikstofregels.

Vergunningen shoppen

De zoektocht naar stikstofruimte wordt daarmee lastiger. Een bedrijf of overheid kan bijvoorbeeld aangekloppen bij een boer die niet zijn volledige stikstofvergunning gebruikt of die uitgekocht wordt. Provinciebestuurder Hagar Roijackers (GroenLinks) laat weten dat de boeren officieel een half jaar uitstel hebben om hun stal aan te passen om aan de emissie-eisen te voldoen. Die datum lag op 1 januari 2024 en is nu verschoven naar 1 juli 2024. Daarmee loopt Brabant nog altijd 3,5 jaar voor op de rest van Nederland. “De datum voor de aanvraag van een vergunning is naar 1 oktober van dit jaar verschoven”, vertelt de provinciebestuurder.

Lees het hele bericht op de website van Omroep Brabant

Meer weten over handhaving in relatie tot de omgevingswet?