Skip to main content
Artikelenvergunningverleningvluchtelingenopvang

Rijk wil zelf bestemming voor azc kunnen aanwijzen als gemeenten dat weigeren

Door 10 augustus 2022september 12th, 2022Geen reacties

Als gemeenten blijven weigeren een pand als asielzoekerscentrum aan te merken, wil het kabinet dat kunnen doen. Dat schrijven staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) aan de Tweede Kamer.

Gemeente zet te weinig vaart volgens rijksoverheid

Het gaat om locaties die al eigendom zijn van de Rijksoverheid. Het kabinet wil de maatregel in eerste instantie gebruiken voor twee nieuwe opvanglocaties die samen duizend opvangplekken hebben. Het is niet duidelijk waar deze moeten komen. Als een locatie geschikt is voor een asielzoekerscentrum maar niet de juiste bestemming heeft, moet de gemeente dat nu nog zelf aanpassen. Maar dat gebeurt volgens het kabinet te weinig. Het kabinet wil daarom dat het Rijk voortaan zo’n vergunning kan regelen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan het gebouw dan kopen en geschikt kan maken voor de opvang van asielzoekers.

Kabinet en COA afhankelijk van bereidwilligheid gemeenten

Als gemeenten weigeren de bestemming aan te passen, kan het kabinet nu niets doen, schrijven minister van Asiel en Migratie Van der Burg en minster van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening De Jonge.

Tegelijkertijd concluderen zij dat er sprake is van een “stevige crisis” in de asielopvang en dat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat nog meer asielzoekers de komende tijd bij aanmeldcentrum Ter Apel buiten moeten slapen. Daarnaast moet in het wetvoorstel worden verankerd dat gemeenten een “wettelijke opvangtaak” krijgen. “Ook wanneer lokaal bestuurlijk draagvlak ontbreekt”, schrijven Van der Burg en De Jonge.

Een woordvoerder van staatssecretaris Van der Burg benadrukt dat deze stap losstaat van nieuwe wetgeving die is aangekondigd, waardoor het kabinet gemeenten kan dwingen om opvanglocaties te openen. Ook gaat het om een beperkt aantal locaties, zegt de woordvoerder.

Lees meer op nos.nl over deze ontwikkeling