Skip to main content
ArtikelenBOA'sToezicht

Scanauto: Onterechte boetes naar de Achterhoek

Door 19 februari 2024februari 22nd, 2024Geen reacties

De ene na de andere verkeersboete op de mat krijgen. Jan Kornegoor heeft er – onterecht – last van. Jan woont in de Achterhoek, toch krijgt hij geregeld parkeerboetes uit Amsterdam. De oorzaak? De X op het kenteken lijkt op een K, waardoor de scanauto onterecht het verkeerde kenteken ‘aanslaat’.

Hij is het zat, al die onterechte bekeuringen. “Ik krijg steeds boetes op de mat van plekken waar ik helemaal nooit geweest ben”, en hij kan dat aantonen!

Deuk in kenteken oorzaak van het probleem

Het gaat om een auto waar het kenteken dus van is ingedeukt. “En daardoor zien scanauto’s niet dat er een X staat, in plaats van een K. Ik heb precies hetzelfde kenteken, maar dan met een K.”

Al die onterechte boetes zijn dus een gevolg van automatisering. “Doordat alles nu automatisch gaat met van die scanauto’s stappen boa’s niet meer uit, ze scannen de boel gewoon van binnen”, zegt Jan. “Als iemand één keer was uitgestapt, dan had diegene gezien dat het niet klopt door die deuk.”

Incidenten bij parkeer naheffingsaanslag

Het gaat weleens vaker mis met scanauto’s, zegt Nick Voorbach van Verkeersboete.nl. “Vooral in bijzondere situaties. Stel, iemand valt van z’n fiets, jij stapt de auto uit en loopt erheen. Ondertussen komt er een scanauto langs en krijg je een boete, want je betaalt niet voor het parkeren. Die auto ziet dat jij geen parkeerkaartje hebt gehaald.” Ook laden en lossen blijkt in de praktijk een moeilijk in te schatten situatie voor de scanauto. Het menselijke aspect mist in zo’n situatie, vindt Voorbach. “Voor alles waar de menselijke afweging belangrijk bij is, is het niet fijn dat de scanauto’s er zijn.” Lezen hoe hoog de boetes inmiddels oplopen en wat Jan ertegen moet doen, lees je op rtlnieuws.nl.

Parkeerhandhaving mét of door MB-ALL

MB-ALL ondersteunt gemeenten op het gebied van parkeerhandhaving. We adviseren over parkeeroverlast en kunnen een plan van aanpak schrijven of een beleid op het gebied van parkeren. Een pool van (onze eigen) parkeercontroleurs is beschikbaar om uw parkeerbeleid te kunnen handhaven. Ook denken we graag met u mee hoe uw afdelingen geholpen kunnen worden in de processen en verwerkingen van bezwaren of eventuele vergunningverlening. De sleutel is natuurlijk een duurzaam proces van beleid tot uitvoer op te zetten, waarbij via detachering, projectovereenkomst of ‘advies‘ naar uw best passende oplossing kan worden gekeken.