Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Signalen gemist in de aanloop naar rellen in de Den Haag

Door 18 februari 2024februari 19th, 2024Geen reacties

Volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen was er achteraf gezien een andere politie-inzet nodig bij de rellen gisteren in de stad. Bij de ongeregeldheden raakten tegenstanders van het Eritrese regime slaags met de politie. Het mogelijke doelwit waren regeringsgezinde Eritreeërs, die een nieuwjaarsfeest vierden in een zalencomplex.

‘Signalen gemist in aanloop naar rellen Eritreeërs’

Van Zanen bezocht vanmorgen de plek van de rellen. “Als we dit van tevoren hadden geweten, dan hadden we voor andere politie-inzet gekozen.” Volgens de burgemeester is er snel opgeschaald toen de “enorme gewelddadigheid” zich ging ontwikkelen.

Escalatie vele malen intenser dan ingeschat

Op social media werd al gezien zien dat er meerdere oproepen circuleerden om naar het zalencomplex te komen. De burgemeester zegt wel op de hoogte te zijn geweest van de spanningen rondom evenementen van Eritrese groepen en vraagt zich af “hoe het kan dat deze signalen zijn gemist”. Hij wijst erop dat er al meer beveiliging aanwezig was, geregeld door het complex zelf en de Eritrese gemeenschap. “Er was extra politie, en de Mobiele Eenheid was beschikbaar, maar de mate van gewelddadigheid was ongekend en niet eerder vertoond.” Van Zanen zegt dat er gewoon een vergunning was om het evenement te laten plaatsvinden. Bekijk ook wat MB-ALL onder de vlag van het CCV oppakte in het kader van in kaart brengen van Online Aangejaagde OrdeVerstoringen.

“Ik denk wel dat de informatiepositie onder deze gemeenschap nog verder moet worden versterkt, en misschien moeten we wat specialisme inschakelen.”Verbieden is in ieder geval geen makkelijke optie: “Dat doe je niet zomaar, zeker niet als je gewoon een vergunning hebt.”

Vervolging verdachten spreekwoordelijke ‘veldslag’

De politie heeft dertien verdachten aangehouden, allemaal mannen tussen de 19 en 36 jaar oud. Van Zanen zei gisteren dat het Openbaar Ministerie een Team Grootschalige Opsporing heeft ingesteld om de daders te vervolgen. Lees het hele artikel op nos.nl.

Openbare Orde en Veiligheid vraagstukken voor MB-ALL

De handhaving van Openbare Orde en Veiligheid staat centraal in crisissituaties, waarbij een effectieve aanpak essentieel is voor het beheersen van de situatie. MB-ALL levert ervaren adviseurs veiligheid en juridische experts die zich toeleggen op crisisbeheersing en openbare orde en veiligheid. Onze adviseurs hebben een uitgebreide expertise in het evalueren van bestaand beleid en het ontwikkelen van nieuwe strategieën om crisissituaties aan te pakken. We bieden begeleiding in het bestuurlijke traject aan, en kunnen zowel op detachering als op projectbasis worden ingezet. Onze aanpak omvat vaak het coördineren van projecten, teams of organisaties, het opstellen van een gedegen plan van aanpak en het opzetten van een effectief netwerk om veiligheid te bevorderen of crisissen het hoofd te bieden.