Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Sinds 1993 weinig handhaving bij energiebesparingsmaatregelen

Door 18 oktober 2022oktober 19th, 2022Geen reacties

Volgens het ‘activiteitenbesluit milieubeheer’ zijn bedrijven en instellingen sinds 1993 verplicht om energiebesparingsmaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar laten terugverdienen. Vanuit de bedrijven en instellingen zorgde dit niet voor veel energie besparende activiteiten en vanuit de overheid werd deze wet ook niet actief gehandhaafd. 

De aandeelhouders blijken vooral de reden te zijn dat er geen actie ondernomen werd. Ze eisen veelal een terugverdientijd van maximaal drie jaar. En het bevoegd gezag (de gemeenten en provincies) gedogen de situatie. Tegelijkertijd heeft diezelfde overheid of lobby een vriendelijk energie tarief voor bedrijven gecreëerd. Waar huishoudens vorig jaar bijvoorbeeld 35 cent belasting per kuub gas betaalden, was dat dankzij vakkundig lobbywerk voor bedrijven maar een paar cent per kuub.

Autogordels en handhaven

De groene amsterdam breekt een lans voor handhaving en toezicht: “[..] over die verplichte autogordels. Pure bemoeizucht natuurlijk, zo’n gordelplicht, want je hebt er toch vooral jezelf mee als je dat ding niet omdoet. Gezien het persoonlijke voordeel voor de automobilist zou regelgeving en handhaving toch volkomen overbodig moeten zijn? Toch zullen weinig politiemensen het in hun hoofd halen gordelloze bestuurders te gedogen. Nu de milieuwetgeving nog.”

Onderbezetting

De verantwoordelijke milieu- en omgevingsdiensten zijn al decennialang zwaar onderbezet en veel bestuurders staan ook niet te trappelen om het ‘hun’ bedrijven en instellingen moeilijk te maken. Je legt het als overheid ook snel af, wanneer een bedrijf een aantal juristen en technisch specialisten in stelling brengt om aan de plicht te ontkomen.

Hierdoor is er volgens “de groene Amsterdammer” weinig gehandhaafd de afgelopen jaren. Of het nou ging om chemieconcern 3M (PFAS), om Tata Steel(kwik en zeer zorgwekkende stoffen) of om Schiphol (stikstof en kerosinedampen) het werd allemaal door de vingers gezien.

Schakel onze adviseurs in

Het milieu is een ‘hot’ item. Dankzij Greta Thunberg mogelijk wat meer dan in de tijd van de herkomst van de bovengenoemde wet. MB-ALL heeft de juiste specialisten in huis die de laatste stand van zaken kennen en inzetbaar zijn om uw organisatie te helpen met actuele en relevante thema’s als energiebesparing, transities, inspraak, participatie en (duurzaamheids)beleid. en de aanstaande Omgevingswet.

Kennis en expertise op het gebied van milieu