Skip to main content
ArtikelenBOA's

Spanje zet airco’s vast op (minimale) temperatuur 27 graden

Door 3 augustus 2022augustus 8th, 2022Geen reacties

De Zuid europese bloedhitte die ken je wel als vakantieganger. En dat je vervolgens in winkels een diepvrieskist in loopt en vervolgens buiten een flinke ‘optater’ krijgt je kent het wel. Spanje is er nu voor zowel de winter als de zomer maatregelen voor gaan nemen in het kader van energieverspilling tegen gaan.

In de winter 19 graden en in de zomer 27 graden

De verkwikkende maar ook energieslurpende airconditioning mag in overheidskantoren, warenhuizen, bioscopen en horeca vanaf volgende week NIET koeler staan dan 27 graden. Ook worden winkels verplicht hun deuren dicht te houden, om zo min mogelijk energie te verliezen. In Spanje komen er wel uitzonderingen. Deze regels gaan in nu de levering van gas aan de Europese Unie door Rusland steeds verder wordt teruggeschroefd.

‘Komt door Oekraïne, niet door klimaat’

Milieugroepen juichen de besluiten toe. “We verspillen nu eenmaal ontzettend veel energie aan het koelen en verwarmen van onze huizen”, volgens Rodrigo Irurzun van Ecologistas en Acción. “Maar de regels komen wel laat, en ze zijn echt alleen maar genomen vanwege de oorlog in Oekraïne. En niet vanwege het klimaat.”

‘Ik betaal dus ik beslis’

Een briesende eigenaar van een souvenirwinkel zegt niet anders te willen. “Waar bemoeit de overheid zich mee? Ik mag zelf beslissen hoe laag ik de airco in de zaak zet. Ik betaal daarvoor en dus mag ik beslissen. Hoe dan ook komt er warme lucht naar binnen, iedere keer als de deur open- en dichtgaat.”

Handhaving op besparingsmaatregelen

De regering heeft al aangekondigd winkelbedrijven te gaan controleren op het naleven van de milieuregels. Boetes beginnen bij 3000 euro en kunnen oplopen tot 90.000 euro. Maar het is de vraag of het zover komt. Het regionale bestuur van Madrid vindt dat de Spaanse overheid ver buiten haar boekje gaat door de nieuwe normen landelijk op te leggen.

Lees het hele artikel op nos.nl.

Benieuwd naar mogelijkheden voor lokaal beleid?

Milieu is een ‘hot item’ maar hoe maak je nu impact? Welke mogelijkheden liggen er om te verduurzamen of hoe je juist regels zoals in Spanje invoeren? Neem contact met ons op en bespreek de mogelijkheden.