Skip to main content
Artikelenvluchtelingenopvang

Spreidingswet nog deze maand door Tweede Kamer behandeld

Door 13 september 2023februari 19th, 2024Geen reacties

De omstreden ‘spreidingswet’, die volgens het kabinet tot een eerlijkere verdeling van asielzoekers over gemeenten moet leiden, wordt nog voor de verkiezingen behandeld door de Tweede Kamer.

Deze door demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie geschreven wet, werd gisteren definitief ‘niet-controversieel’ verklaard. Dat betekent dat er niet gewacht hoeft te worden deze in te voeren totdat een nieuwe Tweede Kamer is geïnstalleerd.

“[..]de marges zijn nog te klein”

Milo Schoenmaker | COA

Tijdgebrek kan spreidingswet nog parten spelen

22 november zijn de nieuwe verkiezingen en vóór die tijd zijn er nog meer ‘niet-controversieel’ verklaarde onderwerpen die nog behandeld moeten gaan worden. Maar een meerderheid vindt dit wetsvoorstel zo belangrijk, dat het zo snel mogelijk na Prinsjesdag (19 september) besproken zal worden.

Voorkomen Ter Apel taferelen van vorig jaar

Het kabinet wil met de wet ook de schrijnende situaties die zich vorig jaar voordeden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel voorkomen, toen daar mensen noodgedwongen buiten moesten slapen.

Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) verklaarde hierover recent dat hij geen garanties kon geven dat dit alsnog deze zomer voor zou komen.

Lees meer over de tijdlijn, en achtergrond van de spreidingswet en het draagvlak onder bevolking én politiek in het artikel op nos.nl. Een update over het bespreken in de Tweede Kamer op 26 september is te lezen via rtlnieuws, met onder andere details over het beloningssysteem.

Betrek MB-ALL bij vluchtelingenopvang oplossingen

Voorzien in basisbehoeften en coördineren op een veilig leefsituatie is slechts één van de uitdagingen voor burgemeesters en wethouders. Onafhankelijke externe adviseurs die uw processen vlot kunnen trekken, rondom ingrijpende trajecten zoals ‘de spreidingswet’ kunnen vanuit MB-ALL druk van de ketel halen.

De vluchtelingencrisis is mensenwerk. MB-ALL kan helpen in het ontwikkelen en uitvoeren van vluchtelingenbeleid.

Bekijk wat wij op het gebied van vluchtelingenopvang kunnen betekenen