Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Staatssecretaris: noodwet voor opvang vluchtelingen is ‘nederlaag’

Door 30 maart 2022augustus 17th, 2022Geen reacties

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) ziet de roep om dwang vanuit Den Haag bij de opvang van asielzoekers als ‘een nederlaag’. Het verzoek, afkomstig van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s en de commissarissen van de Koning, gaat hij wel aan het kabinet voorleggen.

Kabinet grijpt naar noodwet

‘Ik blijf me de blaren op de tong kletsen. Met argumenten wil en moet ik gemeenten overtuigen hun verantwoordelijkheid te nemen en solidariteit te tonen,’ benadrukte Van der Burg. Een noodwet is een ‘laatste redmiddel’, aldus de staatsecretaris. Dat zegt hij overigens al langer in het overleg met gemeenten over opvangplaatsen. Via zijn woordvoerder dreigde Van der Burg ook zelf al eerder met noodwetgeving.

Opvang ook voor statushouders

Als de statushouders doorstromen naar definitieve huisvesting in een gemeente, is er geen tekort meer aan opvangplekken voor asielzoekers meer, maar een overschot, zei Van der Burg. ‘Ter Apel draagt nu een te zware last.’ De meeste veiligheidsregio’s hebben of gaan ieder al honderd plekken beschikbaar stellen, om Ter Apel te ontlasten. Statushouders die al aan een gemeente zijn toegewezen moeten door die gemeente snel aan onderdak worden geholpen.

Lees meer in het bericht van gemeente.nu

Schakel met onze accountmanagers om na te gaan wat de mogelijkheden zijn op het gebied van extra ondersteuning of inzet van onze collega’s.