Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesToezichtverkeershandhaving

Steeds meer auto’s, maar weinig plek: grote gemeenten kampen met parkeerdruk

Door 22 november 2023juni 10th, 2024Geen reacties

Uit een rondgang van de NOS bij de grootste 25 gemeenten blijkt dat ze nagenoeg allemaal kampen met een groeiende parkeerdruk. De parkeerproblemen spelen in de volgende steden Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Maar ook gemeenten als Dordrecht, Leeuwarden, Tilburg en Eindhoven hebben er mee te maken.

“Voor al die auto’s is niet vanzelfsprekend plek. En dat is ook niet gek” stelt planoloog Jeroen Niemans. “De ruimte is schaars, zeker in steden. Je kan iedere vierkante meter maar één keer gebruiken. Kies je dan voor parkeerplaats, groen, woningen of een plek voor fietsen?

Parkeerdruk verschuift

Om de druk tegen te gaan kiezen veel van de 25 grootste gemeenten voor uitbreiding van de gebieden met betaald parkeren (ook in buitenwijken), of voor verhoging van de parkeertarieven. Maar dat leidt op andere plekken in de gemeente vaak voor een zoge”waterbedeffect”. Dat zorgt er dus voor dat problemen met parkeerplaats(beschikbaarheid)  verplaatsen naar omringende wijken. Volgens Rotterdam worden meldingen van parkeeroverlast voornamelijk door bewoners gemaakt die net buiten een gebied met betaald parkeren wonen. “Zij ervaren overlast van geparkeerde voertuigen die feitelijk thuishoren in het naastgelegen gebied waar wél betaald parkeren van kracht is.”

Verandering in parkeervergunning beleid

Tegenwoordig worden er ook geen tweede parkeervergunningen (meer) uitgegeven, zoals in Utrecht en Tilburg. Gemeenten als Breda en Amsterdam sluizen bezoekers en bewoners in sommige wijken door naar parkeergarages, als alternatief voor parkeren voor de deur. Lees meer over de verschuiving die gemeentes maken binnen mobiliteit van burgers, en welke rol deelmobiliteit in gaat nemen.

Parkeerhandhaving een integrale dienst van MB-ALL

MB-ALL ondersteunt gemeenten op het gebied van parkeerhandhaving. We adviseren over parkeeroverlast en kunnen een plan van aanpak schrijven of een beleid op het gebied van parkeren. Onze juristen kunnen voor u de bezwaarschriften tegen naheffingsaanslagen parkeerbelasting afwikkelen. Een pool van (onze eigen) parkeercontroleurs is beschikbaar om uw parkeerbeleid te kunnen handhaven. Ook denken we graag met u mee hoe uw afdelingen geholpen kunnen worden in de processen en verwerkingen van bezwaren of eventuele vergunningverlening.

Meer over parkeerhandhaving weten?