In gemeenten door heel Nederland is het de afgelopen jaren een stuk makkelijker geworden om samen met familieleden op één kavel te gaan wonen. burgers kunnen bijvoorbeeld zogeheten ‘premantelzorgwoningen’ bouwen, blijkt uit een rondgang van de NOS.
Wanneer mag je nu al een mantelzorgwoning bouwen?
Op dit moment mag er zonder vergunning al een mantelzorgwoning gebouwd worden, zodat een vriend of familielid intensieve zorg kan verlenen. Veel gemeenten vragen daarvoor wel een medische verklaring, die aantoont dat de mantelzorg echt nodig is.
Hoe werkt dat bij een premantelzorgwoning?
Anders dan bij bovenstaande mantelzorgwoning is bij een premantelzorgwoning juist wel een vergunning nodig (geen medische verklaring). Gemeenten stellen voor die vergunning bepaalde eisen: zo moet iemand vaak de AOW-leeftijd hebben bereikt of in een gesprek met de gemeente aannemelijk kunnen maken dat er op termijn mantelzorg nodig is.
Woning- of kavelsplitsing ingrijpendere opties
Gemeenten staan niet alleen vaker de vergunningen voor premantelzorgwoningen toe, ook woning- of kavelsplitsing is op steeds meer plekken een optie. Uit onderzoek van Platform 31, een onafhankelijke kenniscentrum voor stedelijke ontwikkeling, blijkt dat zeker dertig gemeenten bezig zijn om ook daar soepeler mee om te gaan.
Lees meer over de hoeveelheid gemeenten en de variaties die zij toestaan op nos.nl.