Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Stijging overlast ‘onder 18’ rond jaarwisseling

Door 13 januari 2024januari 14th, 2024Geen reacties

Hoewel er minder incidenten waren en de jaarwisseling op veel plaatsen overzichtelijk verliep, zorgden excessen voor gewonden en flinke schade. Het aantal overlastgevende jongeren onder de 18 jaar steeg daarbij flink. Gemeenten doen steeds meer om bekende raddraaiers eruit te pikken, en pakken hierop steeds meer door op de lokale aanpak.

Dit blijkt uit de terugblik die gegeven wordt door  demissionair minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in het Landelijk beeld jaarwisseling 2023-2024 dat gedeeld werd met de kamer in een brief

Stijging jongeren die overlast geven

Er werden 364 overlastgevende jongeren onder de 18 jaar geregistreerd. Dit is een stijging van 78 procent ten opzichte van het gemiddelde van de vorige vier jaarwisselingen. ‘Een opvallende stijging,’ zo staat in de brief. Het gaat nog steeds om relatief lage aantallen wordt er nog bij genoteerd. ‘Het aantal jeugdigen van 23 tot en met 27 jaar geregistreerd voor overlast is juist met 40,6 procent afgenomen.’ Er werden ook meer jongeren gezien onder de vuurwerkslachtoffers. Zo werden vooral jongeren vaker slachtoffer van zwaar illegaal vuurwerk.

Gemeenten trekken lokaal preventief op met ketenpartners

Afgelopen jaarwisseling was de tweede keer dat oud en nieuw gevierd werd waarbij er sprake was van een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Net als vorig jaar is  dit jaar het aantal letselgevallen door dit type verder afgenomen. In aanloop naar de jaarwisseling hebben verschillende partijen veel gedaan aan preventie. ‘Zo zetten gemeenten jongerenwerkers en buurtvaders in om met de doelgroep in gesprek te gaan, worden preventief containers afgesloten door boa’s en voert ook de politie gesprekken met mogelijke raddraaiers.’ Ook stelden 16 gemeenten een lokaal vuurwerkverbod in. Bekijk meer over de trends in het terugblik artikel op gemeente.nu.

Opvallendste jaarwisseling gerelateerde veiligheidszaken

Excessen met zware explosies van geweld, verstoringen van de openbare orde en wanordelijkheden met vaak illegaal vuurwerk zorgden voor gewonden en schade in het land. Zo werden bijna 300 politieagenten en andere personen met een publieke taak slachtoffer van fysiek en verbaal geweld. Ook is in totaal sprake van een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers op spoedeisende hulp of huisartsenpost, maar is het letsel door zwaar en illegaal vuurwerk wel toegenomen. Verder worden meer jongeren gezien onder zowel de vuurwerkslachtoffers als onder de overlastveroorzakers.

"De explosies van geweld, zelfs gerichte acties met zwaar illegaal vuurwerk, tegen agenten, brandweermensen en andere hulpverleners zijn onaanvaardbaar. Juist deze mensen doen een stap naar voren voor de veiligheid van anderen. Er wordt hard strafrechtelijk opgetreden. In de vervolging wordt alles op alles ingezet met ook zwaardere straffen als gaat om geweld tegen juist de mensen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving. Ook wordt vanuit gemeenten steeds meer gedaan om met politie en Openbaar Ministerie bekende raddraaiers eruit te pikken. Maar om onze straten en buurten veilig te houden ligt een duidelijke grote opgave voor ons allemaal – tevens als ouders, buren en vrienden – vooral omdat ook jongeren worden gezien bij de rellen."

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid

5 uitkomsten van het rapport 2023-204

  • De brandweer heeft 3.680 meldingen ontvangen. Dat is minder dan de 4.155 meldingen van brand vorige jaarwisseling.
  • In totaal werden 295 politieagenten en personen met een publieke taak slachtoffer van fysiek of verbaal geweld. Dit is een toename van 52% van politieambtenaren die geconfronteerd werden met geweld (GTPA) en een toename van 88,2% van slachtoffers van personen met een publieke taak (VPT).
  • Het aantal aanhoudingen door de politie is in totaal met 1,4% gestegen ten opzichte van het gemiddelde in de afgelopen vier jaren. Tijdens oud en nieuw werden 287 personen aangehouden in verband met incidenten binnen de jaarwisselingsthema’s.
  • Er werden 364 overlastgevende jongeren onder de 18 jaar geregistreerd. Dit is een stijging van 78% ten opzichte van het gemiddelde van de vorige vier jaarwisselingen, al gaat het om relatief lage aantallen op het totaal overlastgevers volgens de politie.
  • De politie heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) tot nu toe 156 zaken met aangehouden personen aangeleverd op verdenking van een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling. Dit is een afname van 3% ten opzichte van vorig jaar, toen werden er rond deze tijd 161 zaken aangeleverd bij het OM.

Bekijk de hele lijst met bevindingen op rijksoverheid.nl.

Effectieve handhaving tijdens jaarwisseling

Met name in het kader van het tegengaan van vuurwerkoverlast kunnen onze BOA’s een cruciale rol spelen. Nagaan welke capaciteit u nodig heeft rond de jaarwisseling, kan MB-ALL ook voor u doen zonder daadwerkelijke inzet op vuurwerkoverlast. MB-ALL beschikt over een uitgebreide pool van buitengewoon opsporingsambtenaren. Door gerichte inzet kunnen zij zorgen voor effectieve handhaving in de openbare ruimte, juist op locaties waar binnen uw gemeente extra aandacht nodig is tijdens de jaarwisseling.

Samen met MB-ALL kunt u ervoor zorgen dat uw gemeente daadwerkelijk veilig en leefbaar blijft.

Maatschappelijke evenementen en gebeurtenissen in goede banen leiden