Skip to main content
ArtikelenBOA's

Treinpersoneel in Overijssel boos over schrappen extra boa’s: “Overwegen te staken”

Door 17 oktober 2022oktober 24th, 2022Geen reacties

Treinpersoneel van Keolis in Overijssel overweegt het werk neer te leggen, nu de vervoerder vanaf dit weekend nog maar één boa per trein inzet. Boa’s zeggen zich onveilig te voelen als ze in hun eentje de trein in moeten. Vakbond BOA ACP noemt de situatie ‘zeer onwenselijk’ en gaat in gesprek met Keolis.

Op 1 oktober, verloopt de proef waarbij Keolis boa’s in teams van twee of meer liet werken in de trein. Een van de boa’s waar RTV Oost mee sprak vertelde dat het aantal incidenten na corona zijn toegenomen. In Borne was er een recentelijk een geweldsincident, waarbij een groep jongeren een boa mishandelde. “We worden dagelijks uitgescholden en regelmatig mishandeld. Ik zie het heel somber in om weer alleen de trein in te moeten.”

‘Slecht idee’

Ook de Vakbond BOA ACP heeft meerdere signalen ontvangen van ongeruste boa’s. Vakbondsvoorzitter Richard Gerrits vindt het een zeer onwenselijke situatie dat boa’s straks weer alleen werken. Mensen moeten voor hun eigen veiligheid kunnen kiezen. Volgens Gerrits overweegt een deel van het personeel een werkonderbreking. “Wij gaan sowieso komende week in gesprek met Keolis, want dit is een heel slecht idee.” Begin november wordt de kwestie nogmaals bekeken en tot die tijd gaat Keolis weer terug naar de situatie zoals ‘ie eerder was: in elke trein één steward.

Sociale veiligheid

Ook gedeputeerde Bert Boerman van de provincie bevestigt dat er zorgen bij het treinpersoneel zijn. Boerman werkt aan plannen om de sociale veiligheid in de trein te verbeteren. “Maar wij kunnen hier als Staten niet beslissen over de roosters van de treinbedrijven”, zei de gedeputeerde afgelopen woensdag in het provinciehuis.
Keolis wijst in een reactie op dat er altijd een team veiligheidsmedewerkers achter de hand is. “Zij zijn getraind en uitgerust om vervelende situaties als agressie snel en goed op te lossen”, zegt Hendriksen. Dat team reist overigens niet constant mee in een trein, waardoor zij niet te hulp kunnen schieten als het onderweg in de trein misgaat.

Grote pool goed opgeleide BOA’s.

Voor handhaving van de wet- en regelgeving in domein 4 beschikt MB-ALL over een pool goed opgeleide BOA’s die inzetbaar zijn in het openbaar vervoer. Wij detacheren BOA’s bij gemeenten maar ook bij bedrijven als ProRail, Keolis en Connexxion.