Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesToezicht

Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders het asielbeleid steunen

Door 19 september 2022oktober 6th, 2022Geen reacties

Uit recent onderzoek blijkt dat het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking het asielbeleid steunt. Kern van dat beleid is dat mensen die vluchten voor oorlog, geweld of vervolging recht op bescherming hebben en asielzoekers uit ‘veilige landen’ geen recht hebben op bescherming en/of onderdak. 

Dat zijn de uitkomsten van het onderzoek van I&O Research onder 2684 Nederlanders in opdracht van de NOS. Afgelopen juni besloot het kabinet de huidige problemen met de opvang tot een crisis te bestempelen. Die problemen zijn vooral zichtbaar in het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar deze zomer geregeld honderden mensen buiten sliepen.

Opvallend in het onderzoek van I&O Research is dat mensen met een asielzoekerscentrum (azc) in de omgeving, positiever zijn dan mensen die daar geen ervaring mee hebben. 68 procent van de eerste groep zegt een azc in de buurt (op 500 meter afstand of minder) leuk dan wel interessant te vinden of te begrijpen dat de aanwezigheid noodzakelijk is. Zes jaar geleden was dit 61 procent.

Als er in de eigen gemeente een referendum over was geweest, had 73 procent van deze groep dit acceptabel gevonden, zij het dat 43 procent daar voorwaarden bij stelt. Een van de voorwaarden die vaak wordt genoemd, is dat de omvang van de asielopvang in verhouding moet staan met het aantal omwonenden.

Bij de groep die geen Asielzoekerscentrum in de buurt heeft, is meer dan de helft voor een komst van een azc.  Hiervan zou 17 procent de komst van een azc acceptabel vinden en 38 procent onder voorwaarden; bij elkaar dus 55 procent. Vier op de tien vinden een asielzoekerscentrum niet acceptabel.

Gedwongen opvang zorgt voor verdeeldheid

Verdeeldheid is er over de vraag of gemeenten gedwongen moeten kunnen worden om opvang te regelen, wat het kabinet mogelijk wil maken in die gevallen waarin er een acuut tekort is. 36 procent vindt dat dit moet kunnen, maar ongeveer even veel mensen (40 procent) vinden van niet. Op nos.nl kun je meer over het onderzoek lezen.

De vluchtelingencrisis is mensenwerk. MB-ALL kan helpen in het ontwikkelen en uitvoeren van vluchtelingenbeleid.

Weten wat we kunnen betekenen voor vluchtelingenopvang