Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesvergunningverlening

Uitspraak Raad van State toont urgentie stikstofaanpak, zegt kabinet

Door 2 november 2022november 25th, 2022Geen reacties

“Dit laat nog eens zien hoe urgent de aanpak van de stikstofproblemen is. En die aanpak moet stevig en duidelijk zijn.” Dat zei minister Van der Wal voor Stikstof.

Vanochtend haalde RvS een streep door ‘geitenpaadje’

“De uitspraak is klip en klaar en we kunnen niet meer op de pof leven”, zei minister Van der Wal. “Het betekent dat je werkelijk minder stikstof moet uitstoten en werkelijk de natuur moet herstellen. Dan pas heb je de ruimte om voluit vergunningen te verlenen.” Ze voegde eraan toe dat de tijd van ‘geitenpaadjes’ echt voorbij is.

Lees hier verschillende reacties uit verschillende hoeken over deze uitspraak.

Hoe nu verder?

Van der Wal kondigde verder voor later deze maand een plan van aanpak aan. Dan moet ook duidelijk worden wat precies de gevolgen van de uitspraak zijn en welke maatregelen daarbij horen. Minister voor Volkshuisvesting De Jonge benadrukte dat de uitspraak niet betekent dat er niet meer gebouwd kan worden en dat Nederland niet op slot gaat. Maar hij erkende wel dat dit tot vertraging zal leiden.

Bekijk het item van nos.nl met meer details.

Benieuwd wat wij kunnen betekenen op het gebied van vergunningverlening?

Of het nu om handhavingsjuristen detacheren gaat, of om omgevingsvergunningverlening zelfs exploitatievergunningen. MB-ALL kan gemeenten en overheidsinstanties bijstaan in de druk die ontstaat op dergelijke afdelingen.