Skip to main content
ArtikelenmilieuToezicht

Utrechters gefrustreerd over afval rondom containers

Door 30 mei 2024juni 3rd, 2024Geen reacties

Inwoners van Utrecht ergeren aan de bergen met afval rondom ondergrondse containers. Een herkenbaar beeld voor veel Utrechters. De gemeente vindt bijna bij de helft van deze containers afvalzakken op straat, wat diverse problemen veroorzaakt zoals: het aantrekken van ongedierte, het leidt naar zwerfafval en belemmert de afvalinzameling.

Frustratie onder inwoners

Veel inwoners van Utrecht, zoals Wim Wiss uit Kanaleneiland, zijn gefrustreerd over de afvalbergen rondom ondergrondse containers. Wim verteld: ‘Wie een rondje door de wijk loopt, kan bijna hordelopen over de ratten’ Mensen dumpen regelmatig afvalzakken naast de containers, zelfs als er binnen nog ruimte is. Op verschillende plekken in Utrecht is dit beeld hardnekkig. In wijken zoals Kanaleneiland en Overvecht liggen er regelmatig vuilniszakken.

Gemeentelijke inspanningen

“Het is terecht dat veel bewoners zich aan dat rondslingerende afval ergeren”, zegt wethouder Susanne Schilderman (Openbare ruimte). Het AD meldt dat volgens haar de gemeente er van alles aan doet om de stad schoon te houden, door meer in te zetten op handhaving, vaker het afval naast containers op te halen én containers regelmatig te legen. Ondanks deze inspanningen, blijft het probleem bestaan omdat veel mensen hun afval nog steeds naast de container zetten.

Hardnekkig probleem

Tussen augustus 2023 en mei 2024 werd bij veertig procent van de containers afval naast de container aangetroffen, wat volgens de gemeente dieren aantrekt die het afval verspreiden. Om vervolgens zwerfafval door de wijk te verspreiden.

Grofvuil en gemeentelijke acties

Naast huisafval gaat het ook om grofvuil wat rondom de containers ligt, zoals grote stukken piepschuim en partytenten. Om dit probleem aan te pakken, is de gemeente Utrecht gestart met een actie in Overvecht, Kanaleneiland en wijk Noordwest. Waarbij stickers op containers, grondposters en natuurlijke verf bewoners moeten wijzen op de juiste manier van afvalinzameling. Deze campagne wordt gelanceerd boven op de extra controles die de gemeente al eerder heeft ingevoerd.

Bijdragen aan een schonere leefomgeving

MB-ALL levert projectmanagers die zorg dragen voor de operationele planning, inroostering en instructie van toezichthouders, en de kwaliteit van de rapportages waarborgen. MB-ALL beschikt ook over Buitengewoon Opsporingsambtenaren die inzetbaar zijn in onder andere domein 1. Onze professionals zijn beschikbaar op detacherings- en projectbasis, waardoor we flexibel en efficiënt kunnen inspelen op de behoeften van de gemeente. Door deze gezamenlijke inzet kan MB-ALL bijdragen aan een schoner en leefbaarder Utrecht.