Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesvluchtelingenopvang

Utrechtse gemeenten blijven asielzoekers opvangen, zonder of met spreidingswet

Door 5 juni 2024Geen reacties

Een groot deel van de gemeenten in de provincie Utrecht is ook in de toekomst van plan om asielzoekers korte of langere tijd op te vangen als het aanmeldcentrum in Ter Apel volloopt.

“Met of zonder spreidingswet, we blijven mensen opvangen”, zegt de Utrechtse wethouder Rachel Streefland (ChristenUnie) tegen RTV Utrecht. “Mocht de spreidingswet ingetrokken worden, dan verandert dat de positie van de gemeente Baarn niet; we blijven onze verantwoordelijkheid nemen”, laat desgevraagd ook de gemeente Baarn weten.

Andere gemeenten wachten besluitvorming in Den Haag af

Een aantal gemeenten in de provincie Utrecht twijfelt wel. Bunschoten bijvoorbeeld, wacht de berichtgeving en besluitvorming in Den Haag af. “Zolang de wet van kracht is, doen wij onderzoek naar mogelijk geschikte locaties binnen onze gemeente en het voorbereiden van besluitvorming door de gemeenteraad”

Dwangsommen bij overschrijdingen aanmeldlocatie Ter Apel

Het is een feit is dat het aanmeldcentrum in Ter Apel nu (nog) te vaak overloopt. Met tot gevolg een dwangsom tot een maximum van anderhalf miljoen euro. Komende maandag wordt verwacht dat dit door de rechter vastgestelde maximumbedrag bereikt gaat worden.

De betrokken gemeente Westerwolde wil nog niet zeggen wat er daarna gaat gebeuren. De kans is groot dat er opnieuw een juridische procedure volgt. “De gemeente kan de rechter vragen om een ophoging van de opgelegde dwangsom. Daarbij kan worden betoogd dat deze dwangsom is volgelopen en het probleem dus niet is opgelost”, zegt universitair hoofddocent Viola Bex-Reimert van de Universiteit Utrecht.

Lezen welke gemeenten tegen rtvutrecht aangeven of zij wel of niet door blijven zoeken naar, of al (nood)opvanglocaties faciliteren doe je in het artikel op nos.nl.

Opvang van vluchtelingen

Al langer is er sprake van een overspannen situatie voor vluchtelingenopvang, met de aanstaande nieuwe formatie lijken hier geen snelle verbeteringen in zichtbaar te worden. Er komt meer druk op lokale overheden om met oplossingen te komen voor bijv. (tijdelijk) huisvesting en asielopvang. Voorzien in basisbehoeften en coördineren op een veilig leefsituatie is slechts één van de uitdagingen voor burgemeesters en wethouders. Onafhankelijke externe adviseurs die uw processen vlot kunnen trekken, rondom ingrijpende trajecten zoals ‘de spreidingswet’ kunnen vanuit MB-ALL druk van de ketel halen.