Skip to main content
Artikelenvluchtelingenopvang

Van der Burg wist van onveilige ruimtes Ter Apel, maar ‘beter dan buiten slapen’

Door 30 mei 2024Geen reacties

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zou asielzoekers in de toekomst weer in de wachtruimtes van het aanmeldcentrum in Ter Apel laten slapen als het alternatief buiten overnachten is.

Van der Burg reageerde op een artikel in Trouw, waarin staat dat hij tientallen keren opdracht heeft gegeven om asielzoekers in de wachtkamers te laten overnachten. Dit terwijl hij meerdere malen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) was gewezen op de veiligheidsrisico’s. Vanwege deze veiligheidsrisico’s lopen vanuit gemeente Groningen ook boa’s van MB-ALL om zichtbaar aanwezig te zijn voor openbare orde en veiligheid van de plaatselijke gemeenschap.

Stevig rapport asielopvang en ingrijpen Inspectie Justitie en Veiligheid

Pas toen eind vorig jaar de Inspectie Justitie en Veiligheid met een stevig rapport kwam, werd besloten de nachtopvang in de wachtruimtes te beëindigen. In het rapport stond dat een “snelle, veilige en efficiënte ontvluchtingen” in geval van paniek of brand onmogelijk was. De inspectie stelde dat het laten slapen van personen in de wachtruimten “ontoelaatbaar is en per direct dient te worden beëindigd”.

Van der Burg bevestigt dat hij wist van de risico’s. “Maar het was een kwestie van kiezen tussen buikpijn of hoofdpijn. Er waren te weinig plekken om te slapen, dus dan moet je kiezen. Anders lagen mensen buiten.” De staatssecretaris gaf in eerste instantie toestemming per dag, maar later per week en per maand.

Spreidingswet als oplossing tegen buiten slapen

Om de opvang van asielzoekers eerlijk te verdelen over alle gemeenten, kwam het kabinet met de spreidingswet. Die ging 1 februari in. Maar de formerende partijen hebben het voornemen om deze wet weer in te trekken.

Gemeenten “een tandje bij moeten zetten”

Van der Burg: “Spreidingswet of niet, we blijven er met elkaar verantwoordelijk voor dat er geen mensen buiten in het gras hoeven te slapen. Dat betekent toch dat gemeentes, want ergens anders kan het niet, een tandje bij moeten zetten.” Meer hierover lees je in het artikel van nos.nl.

Opvang van vluchtelingen

Al langer is er sprake van een overspannen situatie voor vluchtelingenopvang, met de aanstaande nieuwe formatie lijken hier geen snelle verbeteringen in zichtbaar te worden. Er komt meer druk op lokale overheden om met oplossingen te komen voor bijv. (tijdelijk) huisvesting en asielopvang. Voorzien in basisbehoeften en coördineren op een veilig leefsituatie is slechts één van de uitdagingen voor burgemeesters en wethouders. Onafhankelijke externe adviseurs die uw processen vlot kunnen trekken, rondom ingrijpende trajecten zoals ‘de spreidingswet’ kunnen vanuit MB-ALL druk van de ketel halen.