Skip to main content
ArtikelenBOA's

Vanaf 1 januari bezit en verkoop van recreatief lachgas verboden

Door 15 november 2022november 25th, 2022Geen reacties

Vanaf 1 januari zet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lachgas op de lijst met verboden middelen. Door de Eerste en Tweede Kamer is de wet al goedgekeurd, de Raad van State had bedenkingen. Het lachgas verbod komt er desondanks wel.

Lachgas verschil recreatief en medicinaal

Is het onderscheid tussen recreatief gebruik en medisch gebruik wel duidelijk genoeg is vastgelegd? Was in juli de vraag voor de Raad van State toendertijd adviseerde zij dit apart af te bakenen. Dat neemt tijd in beslag en het kabinet koos er toch voor – door de risico’s van lachgasgebruik –  het bezit en de verkoop voor recreatief gebruik per 1 januari te verbieden.

Volgens het kabinet is duidelijk genoeg in welke gevallen gebruik van lachgas wel toegestaan is. En in welke gevallen niet.

Handhaving op het lachgasverbod

“Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.” zegt minister van Justitie Yeşilgöz.

Bekijk het item van nos.nl over deze ontwikkelingen.

Schakel met ons over handhaving en/of aanpassingen aan de APV

Benieuwd hoe wij kunnen bijstaan met handhaving en veligheidvraagstukken, en welke methodes er in te zetten zijn? Neem dan contact op met onze accountmanagers.