Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesOndermijning

Veel meer drugslabs gevonden vorig jaar

Door 29 mei 2024Geen reacties

De politie heeft het afgelopen jaar meer drugslabs opgerold dan ooit tevoren. Ook het aantal keren dat drugsafval wordt gedumpt, is gestegen. In december werd al duidelijk dat er veel meer drugslabs waren gevonden, maar het aantal blijkt inmiddels nog hoger dan toen gedacht.

Uiteindelijk telde de politie vorig jaar 151 drugslabs, tegenover ruim honderd het jaar ervoor. Van de aangetroffen productieplekken waren er 38 bedoeld voor het maken van amfetamine, 32 voor de productie van MDMA en 29 voor crystal meth.

Drugsafval en vervuiling

In 2023 werden 191 keer vaten met chemicaliën gedumpt, bijvoorbeeld in het bos of langs de weg. Dat is een stijging van bijna een kwart ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens de politie nemen criminelen niet altijd meer de moeite om het afval weg te werken en laten ze het gewoon staan in het lab. Ook dumpen ze mogelijk vaker in rivieren, putten of het riool.

Volgens de politie is het opvallend dat er op tien plekken labs zijn gevonden voor het verwerken van heroïne, terwijl dat er het jaar ervoor maar twee waren. Ook komen agenten steeds vaker laboratoria tegen waar meerdere soorten drugs worden gemaakt.

Gevaar rondom drugslabs groot

Vorig jaar werd al gewaarschuwd voor een toename van het aantal incidenten zoals branden en explosies. Dit jaar nog kwamen drie mensen om het leven bij een grote explosie in een flat in Rotterdam, vermoedelijk veroorzaakt door een cocaïnewasserij. Hier wordt binnengesmokkelde cocaïne met chemicaliën uit andere stoffen gefilterd en verder versneden. Lees meer over de constatering op nos.nl.

Ondermijning, drugs en milieuschade

Wanneer de georganiseerde misdaad misbruik maakt van diensten en producten van legale bedrijven, overheid en andere dienstverleners, dan hebben we het over ondermijning. Wij leiden uw aanpak van ondermijning in goede banen. Dit kunnen wij doen door voor u een aanpak vorm te geven of te regisseren. Maar denk ook aan het voorbereiden en uitvoeren van integrale controles. In uw aanpak van ondermijning kunnen wij zowel de adviserende, als de juridische en uitvoerende mankracht leveren. Van beleidsadviseurs tot toezicht en handhaving. Ook voor beleid en handhaving in de ‘buitengebieden’ hebben wij mankracht en expertise in huis.