Skip to main content
ArtikelenBOA'sOpleidingscentrum

Veiligheid voorop: Toename van geweld tegen BOA’s leidt tot inzet wapenstok

Door 7 februari 2024februari 20th, 2024Geen reacties

In Breda werden BOA’s tijdens het carnaval weer uitgerust met een wapenstok. Dit geweldsmiddel gaat tot de standaarduitrusting van een steeds groter deel van de handhavers behoren meldt het Brabants dagblad. Recentelijk is er landelijk toestemming verleend voor de herinvoering van dit wapen, eerder ingetrokken in 2017. Wethouder Eddie Förster van Veiligheid verklaart: “Geweldsincidenten tegen BOA’s nemen toe, dus ik sluit het gebruik van pepperspray in de toekomst ook niet uit.”

Zorgen en noodzaak

De wethouder van een stad geeft aan dat hij buikpijn krijgt van de lange lijst met problemen na uitgaansweekenden, waarbij minimaal één geweldsincident richting een BOA plaatsvindt. Hij is blij dat hij de handhavers mag bewapenen, hoewel hij benadrukt dat het ideaal zou zijn als een wapenstok niet nodig was. Door het toenemende aantal geweldsincidenten tegen BOA’s, met daarbij regelmatige verwondingen, ziet hij de bewapening als een noodzakelijke maatregel om het personeel te beschermen. Hoewel er nog geen exacte datum is vastgesteld, is de wethouder van plan de BOA’s in Breda tijdens carnaval al met een wapenstok te laten rondlopen.

Reacties en protocollen

BOA Joffrey en andere handhavers verwelkomen de toevoeging van de rubberen wapenstok aan hun uitrusting. Hoewel ze deze liever in zijn geheel niet gebruiken, geeft het een geruststellend gevoel voor zelfverdediging. De portofoon blijft echter het belangrijkste wapen voor het oproepen van assistentie. Er zijn strikte regels voor het dragen en gebruiken van de korte wapenstok, waarbij niet alle BOA’s er een krijgen. Een verplichte bodycam zorgt voor proportioneel gebruik.

Gebruik en toekomstperspectief

Tijdens carnaval, met 230 diensten, wordt de wapenstok als laatste redmiddel gehanteerd, en reacties worden gemonitord. Enerzijds door reacties uit het publiek te peilen en anderzijds met de verplichte bodycam die vastlegt wat er precies gaande is, voor en na een incident met eventueel wapenstok gebruik. Geweld is niet beperkt tot uitgaanssituaties, maar gebeurt ook op doordeweekse dagen. De wethouder benadrukt het stapsgewijze proces van bewapening en sluit het gebruik van pepperspray in de toekomst niet uit, ondanks zorgen van andere partijen.

Innovatieve handhaving voor een veilige toekomst

Als ervaren partner in handhaving, biedt MB-ALL op maat gemaakte oplossingen voor een soepele implementatie van nieuwe veiligheidsmaatregelen. Met training, technologische ondersteuning en continue evaluatie draagt MB-ALL bij aan de veilige inzet van bewapende handhavers. Zo kunnen gemeenten zelf de afweging maken hoe de uitrusting van de (gekwalificeerde) BOA er uit moet komen te zien. De balans handhaven tussen weerbaarheid en preventie moet elke gemeente zelf maken en wordt ook op een steeds lokaler niveau gelegd, terwijl MB-ALL blijft streven naar innovatieve en verantwoorde handhaving-oplossingen.