Skip to main content
ArtikelenBOA's

Verdachten naar het politiebureau brengen? Vanaf nu doen handhavers dat zelf

Door 12 december 2023december 18th, 2023Geen reacties

Het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam hebben dit jaar besloten dat handhavers niet meer de politie in hoeven te schakelen voor vervoer, wanneer er een verdachte is opgepakt.

Vanaf december worden door BOA’s aangehouden verdachten in auto’s van de handhaving naar een politiebureau of cellencomplex gebracht. Voorheen lag de taak bij politie. Volgens AT5 ging het vermoedelijk om ongevaarlijke verdachten. Wanneer de verdachten gevaarlijk lijken, dan schakelen de boa’s alsnog de politie in. De nieuwe werkwijze heeft plaatsgevonden in stadsdelen van Amsterdam, centrum en oost. In totaal zijn er 96 arrestanten door handhaving naar een cellencomplex gebracht.

De evaluatie laat positieve resultaten zien

“De evaluatie laat positieve resultaten zien”, schrijft burgemeester Halsema in een brief die volgende week besproken wordt tijdens een commissievergadering in de Stopera. “De opkomsttijd is gemiddeld vier minuten. Dit is veel sneller dan voor de pilot. Door de korte opkomsttijd is het werk van de BOA veiliger en effectiever geworden” Daarnaast is positief bevonden dat de handhaving minder afhankelijk van de politie is geworden.

Eerder schreef de gemeente dat het vervoer volgens de ‘Beleidsregels BOA‘ toegestaan is. In beleidsregels is het volgende te lezen: “De BOA moet zelf verdachten kunnen aanhouden en overbrengen naar een plaats van verhoor”. Lees het volledige artikel op at5.nl.

Weten waar MB-ALL verbetering voor uw handhavende organisatie ziet?

MB-ALL is dé partner voor de overheid bij het ontwikkelen en in stand houden van een veilige leefomgeving. Wij zijn expert op het gebied van toezicht en handhaving. Advies, beleid, opleidingen en trainingen, ondersteuning op uitvoerend niveau. We kijken graag met u mee om toezicht en handhaving processen te verbeteren of efficiënter te maken.